Nova Evropa

Па

прнан ба, 5%0 Ба је пао navelo? Namjerno ргориstiti da se ma samo i spomene ime Frana Supila u prikazu o stvaranju Riječke Rezolucije i o politici kojoj je taj akt osnovica, isto je tako, čini nam se, kao kad bi recimo Dr, Milada Paulovš u svojoj knjizi o Jugoslovenskom Odboru propustila da spomene ime Dra, Anta Trumbića, predsjednika tog Odbora, Šta bi u takovu slučaju uopće vrijedila knjiga Dr. Milade Paulove!,.. Za nas nema sumnje da tu mogu biti samo neki lični razlozi, pa smatramo da je i u interesu G. Dra. Trumbića, kao što je za našu javnost od ne male važnosti, da ti razlozi budu izneseni, Hoće li ih G, Dr, Trumbić htjeti da iznese? ..

Da još malo zastanemo kod donošenja Riječke Rezolucije, te da čujemo šta je o tome govorio sam Frano Supilo, poimence u svome »Novom Listu«.

Kad je Riječka Rezolucija objavljena, povela se o njoj oštra polemika u javnosti i u Hrvatskom Saboru, Jedan od glavnijih učesnika u pripremanju i stvaranju Rezolucije bio je i tadašnji dalmatinski narodni poslanik, načelnik Splita, pok. Vicko Milić. On je u zadarskom »Narodnom Listu« {u brojevima 94, do 101. iz godine 1906) objavio niz članaka pod naslovom »Postanak Riječke Rezolucije i njezine posljedice«. On je tu — a osim njega, na druđim mjestima, i poneki drući učesnik — sasvim krivo prikazao uloge u stvaranju Riječke Rezolucije, označujući joj »ocem« ovoga i onoga, naprosto iz nepoznavanja onoga »što se Чобадја ха kulisama« (kako ispravno kaže Ј, Ibler u svojoj knjizi »Hrvatska Politika 1904—1906«), Najiscrpniji, a ујегоjatno i najispravniji prikaz o svemu tomu dao Je sam Frano Supilo, Svoju ulogu u stvaranju Riječke Rezolucije ni on, doduše, u svojoj poznatoj skromnosti i nenametljivosti, nije u potpunosti iznio; ali je ona bila opće poznata, U prihvatanju i potpisivanju Rezolucije učestvovali su samo narodni zastupnici iz Dalmacije i Hrvatske, kao legitimni predstavnici naroda; a Supilo tada još nije bio narodni zastupnik, Ali je on dirigovao pripremanjem javnosti za novi politički kurs davno prije objavljivanja Riječke Rezolucije, učestvujući u najvećoj mjeri u njezinu pripremanju i stvaranju i kao veza izmedju narodnih zastupnik4 u Hrvatskoj i onih u Dalmaciji, Danas se znade, da je u tom poslu, uz Supila, najviše radio Dr, Trumbić; koji je od njih dvojice baš otac Riječke Rezolucije, to se ne može nepogrješno utvrditi, ali se — po nekim momentima i političkim akcijama, u kojima je ličnost Frana Supila u tom perijodu našeg predratnog političkog života daleko iskakala, — daje jasno naslutiti, Razgovori, koje su njih dvojica o političkim akcijama vodili, bili su ponajviše bez svjedok4, i zato se po njima ne može stvarati sud; utoliko prije bismo o tome željeli čuti G, Dra. Trumbića,

123