Nova Evropa

kljukati je društvenim senzacijama svake vrste, te stvarati predubedjenja, ili je zavoditi naturujući joj razne pohlepne ideje i ubijajući svaki moral u njoj, pa time i slobodu koju bi ona htjela da razvije.

Sloboda, to je Slavni princip demokratije, Samo što je sama riječ »sloboda« i suviše često na svima ustima, pa je ona donekle postala pusta fraza. Prava demokratija to ne treba da čini, »jer, bez slobode nema ni demokratije«, rekao je već Aristotel; a Herodot piše: »Jasno je, da je jednakost najsavršenija stvar. Naprimjer: Atinjani pod upravom tirana nijesu bili hrabriji od svojih susjeda, a čim su se otresli jarma postali su prvi medju svima. Znači, dok su bili ugnjetavani oni su dopuštali da budu tučeni od neprijatelja, jer su radili za dospodara; ali čim su zadobili slobodu, svaki se Atinjanin trudio da uradi što bolje i što više za sebe« ... | inače se proučavanjem političke istorije daje lako utvrditi, da su istorija i politika uvijek išle skupa; u stvari, istorija je prošla politika, a politika sadanja istorija. Istorija se stvara politikom, i jedno važno demokratsko načelo jeste: istraživanje istine, dok se već postojeće norme, koje su donesene na osnovu raznih predrasud4, a koje se naturuju ljudima da ih klišejski prihvate, bune protiv svakog istraživanja, Demokratija baš zato istražuje povijest, da se uvjeri o njenoj istini, u kojoj se onda vaspitavaju mase. Demokratija istražuje i sadašnju politiku odbacujući svaku sumnjivu istinu, te prihvatajući samo ono što je dobro za svakog podjednako; a »dobra je samo ona stvar za koju će u isto vrijeme svaki čovjek reći da je dobra« — rekao je Kant. Demokratija dakle, vršeći ovu političku misiju, u isto vrijeme piše najljepše stranice nove političke istorije.

Prevlast jednog čovjeka nad ostalima, ili jedne klike nad drugima, jeste veliko političko zlo, Tu leži i izvor teorije rasizma, koji nameće svoju supremaciju navodno kao »izabrana nacija«, koja je pozvana da spase svijet. Kad se ovaki simptomi javljaju kod jednog naroda, to su ili počeci varvarstva ili vraćanje u varvarstvo. Oni sebi umišljaju da nose progres u kulturu; ali, kultura nije u visokim palatama, širokim cestama, i naoružanim do zuba vojskama, — oni to zovu kulturom iz neznanja, Takav narod je u nemođućnosti da razumije više osobine, zato što je njih teže razumjeti; a kad bi ih mogao uočiti, on bi vidio da ide unatrag. Državnici koji neupućeni govore o velikoj razlici izmedju газа, 1 društvenih položaja, halucinirajući da je njihova nacija nekaka posebna rasa, koja je pozvana u ime Boga da gospodari nad drugim narodima, to su vrlo loši istoričari, i njihova »politika« će se osvetiti njihovoj naciji, Koliko su reakcijonarni ti autoritativni režimi u Evropi, to se najbolje vidi po tome što su opet, za čuvanje mira u svijetu, zaveli istu

114