Nova Evropa

Мако уведен у организацију »Уједињење или Смрт« са задатком ширења међу босанско-херцеговачком омладином идеје нацијонално-револуцијонарне у смислу схватања наше организације, Гаћиновић је за свога бављења у Лозани пао под утицај извесних руских емигрантских кругова. Услед тога додира и утицаја анархистичке литературе он постаје присталицом идеја анархиста. Утолико је почео у њему да трне све више осећај чистога нацијонализма.

Гаћиновић је иначе, иако ван Босне (у Лозани), био у сталној вези са друговима у Босни, и имао је много утицаја на њихов рад. |

IV

Тако формиран, Гаћиновић остаје и надаље у вези са друговима омладинцима из Босне и Херцеговине и пропагира код њих идеју појединачних атентата, — као једну од оних идеја које ће утицати на нацијонално ослобођење. Он пише брошуру »Смрт једног хероја« у којој глорифицира атентатора Богдана Жерајића. Та је брошура имала велики утицај на омладинце.

Босанско-херцеговачки омладинци решише, да се у знак протеста против рђаве управе аустроугарске изврши атентат на Поглавара Земље Поћорека. Улогу извршиоца тог атентата узео је био на себе Мухамед Мехмедбашић, омладинац Муслиман из Стоца. Да би припремио организацију тога атентата, он је отишао у Тулузу (Француску) где се састао са Гаћиновићем, и ту су утврдили план за тај атентат. Овај припреман атентат, из извесних разлога, није покушан. Одложен је за другу прилику, јер се мислило да су аустријске власти на путу да уђу у траг овој завери. Када се сазнало, тек 1914 године, за долазак престолонаследника Франца Фердинанда у Босну — Сарајево, омладинци се реше да изврше атентат на њега, а у исто време и на Поћорека. Сматрали су, да ће то бити најповољнији моменат за једновремено извршење оба атентата.

Зна се да је главни организатор овога атентата био Данило Илић. Спремајући тај атентат, Млић је једном приликом поручио Мухамеду Мехмедбашићу да дође у Мостар ради извесног разговора. Мухамед је дошао. Илић му је изложио идеју за атентат на престолонаследника Фердинанда и позвао га је да суделује у њему. Мухамед је пристао да уђе у ту заверу, али је том приликом казао Илићу, да он има извесних обавеза према Гаћиновићу (атентат на Поћорека), те да хоће претходно да извести Гаћиновића о овој намери за атентат на Фердинанда. Илић је на то пристао. Заједнички су написали писмо Гаћиновићу и известили га о овој намери. На ово писмо Мухамед је добио одговор од Гаћиновића, на

356

O NOO OON