Nova Evropa

Светозар Марковић није довољно осећао ни познавао људе, он им је прилазио простосрдачно, неиспитујући побуде које су их водиле на његову мисао. У додиру с људима, он је показивао велику најивност, готово детињу безазленост; то се најбоље осетило при оснивању потрошачких задруга, које су збот те његове особине и пропале. Он није осетио да људски елеменат има великог утицаја на наше иницијативе; тај је елеменат, међутим, многу ствар упропастио или погрешним правцем упутио. Он је то тек допније видео, и тада је атрешао на један практичнији програм; али је тада већ опортунизам био на помолу. Он није стигао да изведе преокрет; али су то учинили његови другови и пријатељи, нако сасвим друкче.

Може се стога рећи, да је Светозар Марковић носио у себи један деструктиван таленат: његова критика ишла је нато да руши постојећи ред незамењујући га бољим. Он прихвата руске идеје без критичког расматрања; а ако је то понекад и чинио, то није било ни свестрано ни дубоко. Он својом критиком обара систем ортанизације која се огледа у држави; међутим, сама ортанизација, то је држава, правни поредак без којега нема друштва ни заједнице. Светозар није осећао довољно државу, што се види и по његовој критици бирократског система, при чему показује очигледно отсуство политичког смисла. Зато је та његова критика готово апсурдна. Наш је народ одувек био самовољан, и тешко се подавао утицају власти; колико је само мука имао кнез Ма лош, при ортанизовању државе и њених установа, да народ подведе под известан ред! Навикавши се под Турцима да се свакој власти одупре, и да не поштује Султанову државу, Србијанац је стекао навику, да ни сопствену државу не ставља изнад себе. То слабо осећање државе ометало је консолидацију земље и организацију власти; а Марковићева атитација је још потенцирала такво стање, повлађујући тим инстинктима. Отуда тешко изграђивање наше државе. По томе се може судити, какав би изгледао савез слободних оптшина који је Светозар захтевао у своме програму, као и крајњи резултат једне такве идеолотије.

У време појаве Светозара Марковића није још била у Србији створена државна идеја, која би учврстила правну организацију = консолидовала прилике. Изилазећи из борбе за независност и за стварање сопствене државе, Марковић пропагира нов систем жржавног поретка, који би потирао сав онај напор за самосталност и сву радњу око стварања правног поретка. Под Турцима се

81

и 55