Nova Evropa

ma: posebnom arku hartije (folio), i to tako da sam na lijevoj polovici upisivao izvode iz pojedinih preslušanja, a na desnoj polovic stigle prijave s kratkim sadržajem. Nad svakom ovakom zabilješkiom napisao bih crvenom olovkom vidmo broj iz Dnevnika, da bih iskaz ali prijava u Dnevniku u cjelini, ako mi zatreba, odmah mogao naći. U Dnevnik je, prema propisima Kaznenog Postupka, kronološkimi redom unošen svaki spis; uz broj. datum prijave i kratka omaka spisa (naprimjer: zapisnik preslušanja Cavrila Principa, ili prijava protivu G. Principa, zapisnyk očevida, zapisnik liječnika, i t. d.). U atentatskoj istrazi vodio Je ovaj Dnevnik sudski prislušnik Sertić, koji Je svakog dana unosio unj sve spise koji bi stigli i zapisnike koje bih mu ja davao (bilo s osobama koje sam sim saslušavao. bilo od dodijeljenih mi sudaca), i io kronološkim redom: a svaki spis i zapisnik bio bi omačen odnosnim brojem iz Dnevnika. Taj је Dnevnik, naravno, ostao kao sastavni dio u samom istražnom spisu: a Ja sam zadržao sebi spomenute ibilješke s omakama dnevnih brojeva, na arku hartije koji sad imam pred sobom.

Pored ovog arka, kod svakog osumnjičenika čije je ispitivanje duže trajalo, vodio sam bilješke na posebnim hartijama, i to glavne momente: imena osob4 kloje je trebalo preslušati, ili suočiti, i što je uz njih bilo važno zapamtiti. Danas, nažalost, tih hartija i hartijic4 nemam više: ili sam ih ostavio u spisu, ili sam ih pocijepao.

Napokon, osim ovoga, pravio sam bilješke i u Jednom svom džepnom notesu, koji ı danas imam; tu su svakoga dana, kronološkim redom, upisivani pojedinci koji bi došli do sudskog pritvora: ime, dan pritvora, a iza toga malo prazna prostora za bilješke (»Schlagworte«), pa crta, iza koje shjedi dalji upis. Uz ime i datum mastilom stavljen je uvijek i dnevni broj, što mači da je dotična osoba prvi put preslušana pod tim brojem, tako da je mogu odmah u Dnevniku i m spisu naći. Ispod crte su — obično olovkom — upisani: datum kada je ta osoba puštena iz zatvora, i — pri kraju — ime suca koji je vodio izvide. Naprimjer:

Mihael Pušara 28. _ 28. 6. 14 navodno bio blizu Principa, družio se š njime Rašić Pritužba pušten 26/7 14 Durbešić

Sjećam se da sam Pušaru sam preslušao 28. VI. 1914, te da se on ipritužio protivu stražara u zatvoru. On se, u svojoj odbrani, pozvao ma više svjedok4, pa sam povjerio sucima Rašiću i Dunbešiću да: