Nova Evropa

те svjedoke preslušaju. Pošto su oni proveli izvide i izvijestili me o rezultatu, po sporazumu sa Državnim Nadodvjetnikom. pušten је Pušara na slobodu 26. VII. 1914.

Budući da sam Pušaru lično preslušavao, imam o tome i posebnu bilješku na onom arku (iskaz u izvodu), koja glasi:

233. Mihajlo Pušara (pregledan liječnički: rana zadana šiljatim predmetom). Bio sa »Slogom« u Beogradu kao pjevač kad bio Dr. Vasić predsjednik. 1910/11 učitelj u Brodcu, kot. Bjelina. 1911 kući, na službi se zahvalio. April 1912 saradnik »Srpske Riječi«. 1" godinu mjesto u rač. uredu. N. Č. pozna iz preparandije 907/008, upoznao se opet kad bio u »Srp. Riječi«. LI G. P. pozna od djačkih vremena. 5—6 dana (prije Atentata) ga nije vidio. 26. i 27. VI. bio na proslavi »Sloge«. Cipele od cipelara. U Korsu se sreo sa Babićem pjevačem, činovnikom Nar. Banke. i Ranko Despić iz sp. rudar. akademije, onda u klub gdje vlad. per. Ćurčić držao predavanje. 26. VI u crkvu sa Jovom Bošković, ст. гас. asistent. Rudolf i Franje Jos. ul. u »Slogu« da obavi krsnu slavu (lomljenje kolača). Kod Šilerova dućana vidio Principa i pitao ga za Jovu Varagića, to bilo pred Diamantovim dućanom. Čuo 2 hitca. Sa svijetomi bježao prema Carevoj Ćupriji. Uz njega bio cipelar Radić kad se pucalo. Vidio da redari vuku Gavru Principa, te ga oni i oficiri tuku. Iza atentata u »Slogi&« lomili kolač. Da bio u crkvi sudski tajnik Dr. Babić. vlad. per, Ćurčić i zborovodja Ljubo BHajac i Jovo Bošković. Krv na kragnu, jer se u jutro ozlijedio o čašu na palcu lijeve ruke. te će se

naći šareno crvena bošća u kući!??*)

U spomenutom mom džepnom motesu idu redom bilješke o uhapšenicima do 18. VIII 1914, kada je upisan Jakov Milović, uz Dbr. 923. Zatim slijede. u istom notesu, bilješke pod naslovom »Izlučemi«. Tu se nalazi, pored svakog imena, dbr. prvog preslušanja, a zatim dnevni brojevi svih spisa koji se odnose na odnosnu osobu, te oznaka spisa HR (»Haupt-Register«), broj pod kojim je spis protokoliran kod Okružnog Suda u Sarajevu, kao posebna kaznena stvar (vidi u mojoj knjizi na str. 69 i 63).

Ove posebne bilješke, koje sam vodio do 2. jula a onda prestao s njima, i moj džepni notes, u koji sam unosio kratke stavke i bilješke, imam ovdje pred sobom, pa ću u slijedećem pokušati da ukratko rekonstrujišem tok istrage omih prvih dani, kronološkini redom, kako to žele GG. Dr. Slijepčević i N. Trišić.

+

*) Poredi u mojoj knjizi na sux 40,1 napomenu (na str. 159/1060). Opširno je iznio »Slučaj Mihajla Pušare, ili kako je Princip izvršio atemtatć, Моја Trišić (u sarajevskom »Pregleđu« za februar 1035, str. 92—08).

102