Nova Evropa

Dne 2. jula — kada je Pođorek poslao gornju depešu u Beč mam upisano u svom notesu:

9. УП. Тглу Ко Grabež 257 (Pfeffer)

I taj dan, osim Grabeža, nije niko predat u sudski zatvor. Medju mojim bilješkama toga dana upisani su — opet mastilom, kao i ranije, — brojevi od 84 do 111: preslušanja od 30. juna i 1. jula mojih pomoćnih sudaca (u knjizi, neka od njih, na str. 44/45), te prijave i druge stavke. Tu prestaju ove moje bilješke.

Bio sam dakle uvjeren da sam pohvatao glavne niti atentata, pa me uzgredne stvari nisu više interesirale: a osim toga, imao sam posla pune ruke. Šef Sudstva izdao mi je bio nalog, da dadem praviti prepise izvoda 17 zapisnika glavnih atentatora, u više primjeraka, pa su mi dodijeljene dvije strojopisačice koje su po cio dan, u sobi pored moje kancelarije, gotovile ove prepise — za Vladu, za Drž. Odvjetnika, i za mene. Moji primjerci ovih prepis4 ostali su mi i iza Rata, svi osim prepisa zapisnika sa Danilom Ilićem (koji sam izgubio, ili mi ga je ko odnio). Prije više godina došao je jednom k meni novinar po imenu Tvrdorek a, te se legitimirao kao dopisnik Predsjedništva Zem. Vlade u Sarajevu, te sam mu uz potvrdu izručio prepise zapisnika sa Gavrilom Principom, Čabrinovićem, Trifkom Grabežom, Miškom Jovanovićem, i Veljkom Čubrilovićem: i pored obećanja da će mi ih vratiti, dok načini prepise za Vladu (!), nisam nikad ove zapisnike dobio natrag. Za tog Tvrdoreku sam saznao, da je pošao nu Južnu Ameriku*).

Ali, da se vratim ma stvar. Od 2. jula pa dalje pravio sam samo vrlo kratke bilješke u onom mom džepnom notesu, unoseći u mjega — kao i prije — samo imena onih koji su bivali uhapšeni, sve do 18. augusta 1914, te dan dolaska u sudski pritvor, dnevni broj, i ime suca koji je preslušavao, uz kratku bilješku o čemu se radi, i dan puštanja ma slobodu (ili predavanja drugom sudu). Isto tako sam nastavio, u istom notesu, na drugom mjestu, sa spiskom »izlučenih« (uz omaku HR Okružnog Suda u Sarajevu). Osim toga bilježio sam, u propisanoj knjizi za istrage (koju i danas imam), kojega sam dana protivu kojega osumnjičenika odredio istražni zatvor (uvijek nakon prvog preslušanja).

*) Ovaj Dušan Tvrdoreka nalazi se — koliko znamo — još uvek u Južnoj Americi; u kakom svojstvu? Trebalo bi svakako raspisati za njim poternicu, jer nije G. Pfefer jedini kome je on ostao dužan što mu je odneo:

i neće biti ovako otimanje uz zvaničnu legitimaciju jedina neispravna rabota koju ima na duši ovaj »novinar«.

Uredništvo >Nove Еугоре«.

107