Nova Evropa

2. Jula dakle nastavio sani sa preslušavanjem Danila Ilića, koji mi je tada odao pravu drugu irojku, naime: Muhameda Mehmedbašića, Vasu Čubrilovića, i Cvjetka Popovića. Odmah sam izdao nalog policiji, odnosno oružničkim postajama boravišta označenih lica, da ih uhite i predvedu sudu: a o podne sam o ovom priznanju Ilićevu obavijestio Šefa Sudstva, pa je Poćorek poslao u Beč i drugu depešu od toga dana (br. 9992). koju navodi G. Trišić, a koja glasi: »Danas su Princip i Crabež priznali djelo u pogledu komplota, ali saučesnici nisu Pušara i Šošić, nego po gornjem priznanju Cvjetko Popović, preparandist iz Sarajeva, Vaso Čubrilović, gimnazijalac iz Sarajeva, oba Srbina, i izvesni Muhamed Mehmedibašić, musliman, stolar iz Stoca. Naredjeno je hapšenje. Grabež je djak VIII razreda gimnazije u Beogradu«... U ovom Je brzojavu krivo navedeno ime Crabeža mjesto Čabrinovića, uz Principa, jer je Grabež tek toga dana doveden u sud i prokazao oružje (kako sam opisao u kmjizi, na str. 54. 56/57)., o čemu je Poćorek izvijestio Beč tek 3. jula (br. 10.023).

3. jula sam ponovo saslušavao Ilića, Čabrinovića, i Principa, a 4. jula i dalje Trifka Grabeža (Dnevnik br. 235). 5. jula sam preslušao Miška Jovanovića, Vasu Čubrilovića, Iyu Kranjčevića, i Nikolu Trišića (koji je Mehmedbašića upoznao sa Danilom Ilćem). Imam još prepis zapisnika sa Vasom Čubrilovićem (vidi u mojoj knjizi str. 67—72), koji mi je odao Ivu Kranjčevića i Branka Zagorca, te otkrio mjesto na kome je Cvjetko Popović sakrio bombu i revolver. Izdao sam odmah maredjenje telefonom policiji, da potraži to oružje ı da me o rezultatu obavijesti; i imam još protokol, potpisan od Ivasjuka i svjedoka, kako je policija izvršila moj nalog i našla oružje. Ovim se protokolom nesumnjivo utvidjuje dan 5. jula za pronalazak bombe i revolvera Cvjetka Popovića: ali su u Beču, pri označavanju broja i datuma Poćorekovih telegram4, zamijenili dvije depeše (koje navodi Tynišić, br. 10.067 i br. 10.109), pa je ispalo kao da je 5. jula nadjena bomba (u Gradskom Parku) i revolver (na jednom turskom grobu) Vase Čubrilovića, a tek 7. jula oružje Cvjetka Popovića (u podrumu kuće Čumuzija-ulice br. 4, gdje se nalazio Eparhijski Savjet), dok Je obrnuto tačno.

G. Trišić navodi, da je u Poćorekovoj depeši od 5. jula dostavljeno i ovo: »Po izjavi Ilića, on je doznao od Principa, da su Princip. Crabež, i Čabrinović bili u vezi за таjorem Tankosićem«: i dalje citira depešu од 8. jula (br.

108