Nova Evropa

Glavno je imati pouzdanu i čvrstu tačku oslonca. Tako je, prije petnaestak godina, Dr. Hinko Hinković poveo bio smjelu kampanju protivu jednog našeg poznatog javnog radnika, optužujući ga da je za vrijeme Rata bio u službi više tudjih država. Tu su kampanju hrabro prihvatile »Nova Evropa« i »Književna Republika&, i one ви mnogo pridonijele da je taj lažni rodoljub za svu čestitu javnost raskrinkan, iako je materijal kojim su raspolagale »Nova Evropa« i »Književna Republikas bio meznakniji i manje neposredan nego što je ovaj ma koji se ja oslanjam u slučaju Cilige. Ja se stoga opravdano nadam, da je i ovaj slučaj dovoljno rasvijetljen u očima poštene i objektivne javnosti, te da »Nova Evropa« neće dopustiti da svoju simpatičnu tradiciju kompromitira i usitnjuje suvišnim zauzimanjem za jednoga Ciligu. Ivo Baljkas.

TI

Uredništvo »Nove Evrope« pravilno je naglasilo (u svom broju od marta), da sve kad bi pričanja G. Baljkasa o uslovima moga odlaska iz Rusije i bila tačna, ona još nisu dokazom, da moje pisanje o prilikama u Sovjetskoj Rusiji nije u dobroj vjeri i u slobodnom uvjerenju, već tobože po narudžbi i u službi talijanskog · fašizma. Tu načelnu moju poziciju trebalo je utvrditi prije svega, i Uredništvo »Nove Evrope« učinilo je to i postavilo stvar na prvo mjesto. Poslije tog principijelnog odbijanja dokaza G. Baljkasa »za ona ku optužbu«, meni preostaje da pokažem, da sofistička shema G. Baljkasa ne pruža dokaza ni za kakvu optužbu protiv men e, jer njegovi podaci sami po sebi nisu tačni, pa se obraćaju vw dokaze protivu njega sama, G. Baljkasa.

Kao majteži argumenat za svoje dokaze servira javnosti G. Baljkas tvrdnju o mojoj osudi na smrt u Ttaliji. U stvari, ja misgam nikada bio osudjem па smrt u Italiji,i svako ima mogućnosti o tome se uvjeriti. I u Jugoslaviji ima dosta Istrani koji te stvari madu i koji ih mogu lako provjeriti. Ja sam sjedio u istražnom zatvoru dva puta u Ttaliji (1920/21 i 1925) po 3—4 mjeseca, ali nikada nisam bio osudjen, nesamo na smrt, nego ni na kakvu manju kaznu; niti u mom prisustvu niti u odsustvu. Ako CG. Baljkas tvrdi protivno, on ima obavezu da to dokaže. A koliko je on političkih sofizama iskonstrujisao ma toj

zlonamjernoj izmišljotini!

192