Nova Evropa

nosnim promjenama; a jedini trajni i pouzdani oslonac za opstanak i integritet države jeste: uredjena kuća, bez osjećaja potčinjenosti u njoj. Pa što važi za druge male narode, to i za mas. Sve stranke u zemlji, svi ozbiljni političari i zabrinuti gradjani priznaju, da naša narodma kuća još nije uredjena kako treba; svi priznaju, na prvom mjestu, da postoji Hrvatsko Pitanje, i što je s njim u vezi, i da ga treba riješiti. Svi pozvani uvidjaju, da je majveći državni interes da se, nakon mraspisanih izbora od 11. decembra, ozbiljno i sa svom političkom mudrošću, pristupi tome poslu. Dva vrhovna momenta stoga treba da ravnaju razumom, a sve fraze. krilatice, i teorije ustranu: prvi je: da nam je, ovako malima (čak premalima i zajedno), apsolutno potrebno ostati u jakoj i — po osjećaju i ljubavi — kompaktnoj državnoj zajednici: a drugi je: da ta državna zajednica mora biti tako uredjena, da u njoj ne bude sveuništavaJućeg osjećaja potčinjenmosti. I. F. Lupis-Pukić.

Источна политика нацијонал-социјализма

(како је излаже А. Хитлер у „Мет Катр!").

У прошлом броју »Нове Европе« (од октобра) донели смо одломке о спољној политици нацијонал-социјализма, како је излаже Адолф Хитлер у својој књизи »Мет Катр[«, и то нарочито његово мишљење о политици савеза Немачке пре Рата и после Рата, и што је с њима у вези. У овоме броју настављамо с преводом одломака поименце предзадње (14. главе друге књиге: »Оггогтеп(јегчпв о der Ostpolitik«, xao mro cmo oGehamnm, будући да је овај део, у којему Вођа Трећега Рајха излаже — још године 1926 — своје мисли о односу који Немачка има да заузме у погледу Русије и Истока, за нас од нарочитог интереса.

Потврду нашим опажањима и закључцима, у напомени пред преводом Хитлерова текста у прошлом броју »Нове Европе«, нашли смо у чланку Дра. Ситона-Ватсона, који је — независно од нас — у познатом енглеском часопису »Тће Зрестатог« (од 30. септембра) изнео укратко »Хитлеров програм«, истичући у уводу, колико је »у данашњој тешкој кризи важно за нас да будемо начисту с правим циљевима немачке спољне политике, сада кад о њима одлучује један једини човек«, који је био тако предусретљив да нам да отшширног водича о томе у виду своје књиге. »Ме!п Катре пружа« — каже Ситон-Ватсон —- »кључ за разумевање дугога низа« догађаја који муче данас паћенички свет, па је чудно да »има још увск много иначе добро обаве-

штених и озбиљних људи који не познају њен садржај и њен значајс.

Уредншитво »Нове Европе«.

351