Nova Evropa

сличне садржине. Мали број књижевника слика емигрантски живот, али готово нико живот народа у чију је средину судбина бацила руске избевлице: они као да су потпуно слепи за њу. Читајући њихова дела, самб 'се по именима градова и улица може наслутити, да ли се' радња дешава у Француској или у Немачкој. Куприн је сјајан изузетак; он је сачувао моћ опажања и у новој средини, па исто тако оштро и уметнички види и слика људе и живот у Европи као некад у Русији (»Жанета«). Али његова плодност јако опада и он пише много мање.

На крају, исцрпен бедом, болешћу, и носталгијом за отаџбином, Кутрин је 1937 подлегао жељи да се врати у Русију, где је и умро након неколико месеца. Бог да му душу прости.

Др. Вл. Розов.

Knjige i listovi, Doktorska disertacija Blanke Brajer.

Ne znamo da hi je običaj, ili obaveza, na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, da se doktorske disertacije objavljuju štampom. Za ovu disertaciju Blanke Brajer (Breyer): »Das deutsche Theater in Zagreb 1780—18460, bilo bi šteta da nije objavljena. To je čitava studija, napisana na osnovu marljivo prikupljenog i pregledno sredjenog materijala, o predmetu koji je vrlo važan i za noviju hrvatsku kulturnu istoriju (poimence Zagreba), i za povest zagrebačkog kazališta, čiji je stvarno uvod ili početni deo. Osim toga, ova radnja otvara mogućnost i perspekiive za nova plodna istraživanja ı poredjenja ı u jednom i u drugom pravcu. O germanizatorskim tendencijama Austrije i Beča, te o uticaju nemačke kulture, književne i pozorišne, na hrvatsku aristokraciju i na gradjansku publiku u Hrvatskoj i Vojvodini, pisano je doduše mnogo za poslednjih decenija (6sobito na memačkoj strani); ali nikad dovoljno, da u tančine rasvetli odnose izmedju naših kultumih i društvenih sredina ı zavisnost pojedinaca i grup4a od tudjinskil uzora. Proučavanje samog teatarskog života, medjutim, te poredjenje nemačkog: dramskog repertoara onoga vremena sa našim domaćim, i sve što uz to ide, Još je u svojim. počecima. pa stavlja u izgled plodan rad na još mnogim disertacijama i studijama ove vrste. Ostaje samo želja, da budu ovako ozbiljno obradjene i lepo izdate kao ova.

380