Nova Evropa

повољном смислу (например, према пок. Оги. Хинку Хинковићу, у броју од 11. маја 1922: »Југославија за време Рата«) или у неповољном (натример, према пок. Супилу, у броју за март 1937: »Творци Ријечке Резолуције«). ·

Његова улога председника Југословенског Одбора у Светском Рату осигураће му поуздано видно место у нашој новијој политичкој историји; кад буде повест Југословенскот Одбора коначно написана, видеће се да се тај важни чинилац југословенске политике у Рату састојао, стварно, из његова Председника и тројице-четворице његових главних помагача (Мештровић, Супило, Хинковић), док су остали чланови били тапогев сеп%јилт, уколико нису сметали и ометали сваки користан рал. Пок. Трумбић прикупљао је, како нам је познато, грађу и шреписку о организацији југословенске емиграције, којој је средиште било у Југословенском Одбору, па ће ова грађа вероватно доспети у праве руке и бити од користи за целу нашу политичку литературу, кад буде објављена. На један прикривени нападај (у уводнику београдске »Политике«) одговорио је Пт. Трумбић у »Новој Европи« (интервју с уредником, број од 11. септембра 1921). О Југословенском Одбору било је и иначе чешће говора у »Новој Европи« (види нарочито чланак: »Југословенство Југословенског Одбора«, у броју од 21. августа 1923), па је »Нова Европа« издала и књигу Пта. Николе Стојановића: »Југословенски Одбор (чланци и документи)« 1927.

О раду и значају Пга. Анте Трумбића говориће се и писаће се много, па ће и у »Новој Европи« бити још често речи о њему. Његова смрт, након дуге болести, није дошла изненадно, што се види већ по некролозима и првим посмртним чланцима наших дневних листова, нарочито загребачких и сплитских. Истичемо поименце подлистак у »Обзору« (од 18. новембра), који је написао један од његових пријатеља и шоштовалаца млађе генерације (В. Рајић). У Сплиту је »Јадрански Дневник« посветио цео свој број од 18. новембра великоме покојнику, са животописом и аутобијографским белешкама, те чланцима А. Беласа (»рт. Анте Трумбић као човјек и политичар«) и Д. Мангера (»Два говора Пга. Анте Трумбића у Далматинском Сабору«), док је у »Ново Доба« (од истога датума) уводник (на четири стране) написао В. Брајевић.

383