Nova Evropa

И говорници на прослави, и Г. Светислав Петровић у свом подлиску, истакли су нарочито и с правом, да се права мера пријатељства и велике заслуге за наш народ професора Омана састоје у томе, што је — поред стручног обавештавања с катедре, код куће и у иноземству, — давао иницијативу и учествовао лично у многобројним просветним и хуманим покретима и потхватима за наш народ, у чему му је својски помагала његова жена, госпођа Сола н ж, ћерка познатог историчара и слависте Рамбоа (АЛ теа Катђата). Сличан случај темељног свестраног и стручног познавања словенских народа и њихових културних тековина, и поименце Југославије (Хрвата и Срба), а уједно практичног организовања и активног учествовања у свему што може бити од помоћи и користи нашем народу и нашој земљи, као што је овај са професором Оманом и госпођом Оман, тешко би било наћи и навести (осим можда једино, на енглеској страни, Дра. СитонаВатсона и госпође Ватсон).

Одликовање (крст витеза Легије Части), којим је недавно Француска Влада почастила Хермона Олда, предала је слављенику, поводом априлске вечере лондонског центра ПЕН-клубова, Председница (Зготт Јатегоп) поздравивши та следећим речима:

·.. Познавала сам многе одборе и многе секретаре; али вас могу уверити, да је ово секретар нарочите врсте. А ПЕН-у је потребан нарочит секретар: циљеви и рад ПЕН-клуба траже, пре свега, човека културна, књижевника; а Олд је угледан критичар, драматик, и љубитељ музике. На ПЕН-клуб пада одговорност што му, већ од толико година, не узима само онолико времена колико је био пристао да му посвети него све време. За последњих месеца, наша међународна начела стављена су на велику пробу; она су ту пробу издржала захваљујући поглавито његову неуморном искуству. Добровољна помоћ која нам је указивана превазилази сваку похвалу, али терет рада, одлуке и планове из дана у дан, то је све носио он на својим плећима; а то представља непрекидан напоран посао кроз месеце и године.

Секретар ПЕН-клуба треба да зна говорити, дописивати се, и састајати се с писцима сваке народности на њихову тлу. Ту тешку задаћу омотућиле су само његове широке и дубоке симпатије. И његов велики такт. ЏШисци, без обзира на њихову народност, нису увек еластични, кротки, и сношљиви људи. Видела сам Хермона Олда у акцији, за време једног међународног инцидента, на једној конференцији, — његов такт и одлучност испунили су ме дивљењем. Мало је министара иностраних послова на мене оставило утисак толиког поверења. Али, мало их је попут њега имало толики дар маште. Њему даје ауторитет баш поседовање тих особина. Ми нисмо само клуб који се састаје на вечере, ми смо заједница људи од

223