Nova Evropa

_ Кпјбе 1 Мајом „„Ма Па 1 putih", zbirka čakavske ико

Poslije Bračanina Vladimira Nazora, Hektorovićev zemljak — Pere Ljubić — bio je jedan od prvih, medju mladjim dalmatinskim pjesnicima, koji su svoje stihove odjenuli u staru našu melodijoznu čakavštinu, koja još Živi skoro na cijelom primorju, sve do područja bivše dubrovačke republike. Pojedini dijelovi nekadanje dubrovačke države ipak su sačuvali izvjesne čakavske elemente, na koje može pažljiv posmatrač naići čak i južnije od Dubrovnika.

Pošto se afirmirao pred petnaestak godina svojom prvom zbirkom (»Bodulske pisme«), Pere Ljubić objavio je u raznim listovima više svojih čakavskih pjesama, koje su u Dalmaciji rado čitane i mnogo cijenjene; a sada se javlja zbirkom »Na pojih i putibh«, u društvu sa svojim užim zemljakom Marinom Franičevićem.

Suptilan liričar, Pere Ljubić majstorski riše ponešto melanholičnim bojama »sapeti život« otočan4, njihov rad, brige, oskudne razonode i nevolje, što se ponavlja bez promjene iz generacije u generaciju:

Mijar se godišć sve isto ponavlja, i uvik nevoje Život njin raspinju...

(»Созбт ођа Bogu«)

Doć će sutra drugi, ma s istom nevojom — bi darž u konalih ol sunce s visin izmeju dva svita, s dva svita u sebi, pasaće vapori varh istih dubin...

(»Vapori izmej škojihe):

Već samo nekoliko naslova može da pruži vjernu sliku паpornog života naših marljivih otočan4: »Sapeti od straha« »Lavur uvik istie — »Kopaju, kopaju...«; a njihov prisni odnos prema prirodi i stvoritelju istaknut Je stihovima:

Molitve, beštime, govor oba Bogu

s ričima, s mislima, s poslon izminuju. Bog vlada nad svima: daje i vazimje, pak Ga mole, suju, š Njin se pomiruju...

93