Nova Evropa

delu Evrope, dozvoliti hegemoniju malih narod (ili delova naroda) jednih nad drugima. Stoga je, po našem dubokom uverenju, i za Hrvate i Srbe, pa i za Slovence, jedinstvo vodjstva podjednako nasušna potreba; možda za Hrvate i Slovence više nego za Srbe, budući da su oni više izloženi inozemnim uplivima velikih zapadnih narod4 i država, a i udarcima odozdo iz svoje sredine.

Naša zajednička država već se deli, i biće uskoro potpuno preustrojena, kao federativna celina; i baš zato joj je Dotreban jedinstven narodni pokret i zajedničko političko vodjstvo, koji će u ovome teškom času sve delove i struje tesno ı intimno povezati u duhovnu zajednicu i u jedinstvenu akciju na političkom i društvenom polju, te koji će pomoći žajedničku državnu upravu, koja sama za ovaj zadatak nije ni podesna ni poželjna. Država uvek predstavlja, i kada je najdemokratskija, neku prisilu, neku vlast koja od državЏапа iznudjava pod silu potrebnu poslušnost i patrijotsko držanje. Samo jedinstveno narodno vodjstvo može da povede velik narodni pokret i da ljude draB8ovoljno poveže u zajedničku akciju, vodjenu vatrom zanosa i oduševljenja, pa da tako i sve snage naroda i države, kako iz celine tako i iz tederativnih jedinic4, privuče na sebe i iskoristi za svoje više ciljeve. Ovako jedinstveno vodjstvo, jednom obrazovano, mora stalno ostati na visini svoje uzvišene misije i održavati svežinu i čistotu svojih moralnih snag4, potrebnih za izvršenje teških zadataka i požrtvovanja.

Ideja Jugoslovenstva, ponikla iz naroda u njegovim velikim duhovima, stekla bi u formiranju našeg jedinstvenog narodnog vodjstva svoju prvu istinsku fazu, svoje o Živ Otvorenje u delo. Od reči i propovedanja prešlo bi se na Ovaj način u čistu akciju, koja bi imala da održi narodnu i državnu celinu u ovome najtežem i najsudbonosnijem času naše novije povesti. Stoga obrazovanje jednog jedinstvenog narodno-političkog vodjstva predstavlja danas odista veliku ı spasonosnu mogućnost za održanje, razvitak, i procvat naroda i države, kao i za stapanje u jedinstvenu celinu. Ova se mogućnost neće više nikada vratiti, a u vezi sa njenim propuštanjem mogu za nas da nastupe teške i sudbonosne posledice, koje je nemoguće. i predvideti.

Dr. R. Gjermanović (Bos. Gradiška).

54