Nova Evropa

potomstvo. U narodu, u njegovu toplom krilu, radjaju se mitovi i bogovi, razvija se poezija, umetnost i kultura. Zato i zajedničko narodno vodjstvo može da potiče samo iz celine naroda, da: bude predstavnikom ove »božje сеПпе«, а пе klase, slojeva, ili delova naroda; samo sa gledišta celine naroda može se steći opšte, više, ı svestrano shvatanje svih savremenih problem4 i potreb4 javnoga života, pa i najvažnijega — socijalne pravde. Jer socijalna pravda je jedinstvena, nedeljiva; nje nema za pojedine delove, slojeve, i klase naroda, ona samo deluje i struji za sve i svakoga.

Samo sa visoravni celine naroda, iznad svih grupi4 i slojeva i klasa, može i naše zajedničko vodjstvo da zatalasa i i povede narodni pokret, te da uzme u rešavanje sva naša osnovna i savremena pitanja, neizbegavajući ni ona najkritičnija u sadašnjem času; i samo tako, sa višeg gledišta jedinstvene celine, može ono da ih pravilno i celishodno reši, ukoliko to dopuštaju prilike i ljudske mogućnosti. Џ sadašnjem času, samo narodi sa. jedinstvenim vodjstvom mogu da dobiju гаф, фојезе да ва do kraja izdrže, ili bar da postignu približno povoljan ishod rata. Ali nesamo u stanju zaraćenosti, jedinstvo vodjstva isto je tako neophodno i za uspešno održanje neutralnosti naroda i država; a, još. više, iza svršenoga rata, za pouzdano i uspešno dočekivanje velikih odlučivanja o preuredjenju Evrope, sveta, i društvenog poretka.

I unutarnje potrebe iziskuju i diktuju jedinstvo vodjstva. Hrvati su doduše bolje prikupili svoje snage nego Srbi, pa su od vodjstva seljačkoga pokreta organizovali svoje narodno vodjstvo. Stoga se kod Hrvati mogu da pojave mišljenja i struje, da je za Hrvate dovoljna sada i obična saradnja njihova vodjstva sa srpskim i slovenačkim strankama. Uz to, Hrvati zaziru od bauka »srpske hegemonije« i u bojazni su da se jedinstveno vodjstvo ne bi izrodilo u instrumenat ove hegemonije. Ova nam se bojazan, u današnje vreme, čini potpuno neopravdanom. Jer, u OvoOme času nužno se traži saradnja i saodgovornost. Misao o hegemoniji mogla bi da se opet javi tek iza rata; ali ona tada više ne može da bude ni aktuelna ni opasna. Federativno uredjenje Jugoslavije neće se moći više izmeniti, a velike istorijske odluke o preuredjenju Evrope neće, bar u ovome

53