Nova Evropa

(5) Орзте пазт1ед је:

Svaki je čovek baštinik svih sredstava, sila, pronalazaka, i mogućnosti, koje su nagomilali naši preci i, bez obzira na rasu, boju kože, ili verovanja ili mišljenja, on ima pravo na hranu, odeću, i lekarsku pomoć i negu, koji su potrebni da on ostvari u punoj meri svoje mogućnosti fizičkog i umnog razvoja i da se održi u dobru zdravlju od rođenja do smrti.

(6) Sloboda mišljenja:

Čovek ima pravo na dovoljno obrazovanja da može postati koristan i zainteresovan građanin; osim toga, stručno obrazovanje treba da je tako pristupačno da mu pruži jednakost prilika za razvoj njegovih naročitih sposobnosti u službi čovečanstvu; treba da mu je otvoren prilaz ka poznavanju predmeta opšteg znanja kroz ceo život, i da uživa najveću slobodu raspravljanja, druženja, i verskog ispovedanja.

(7) Sloboda zanimanja:

Svaki se čovek može slobodno baviti bilo kojim zakonitim zanimanjem, zarađujući platu koju opravdava potražnja njegova rada i korist koju pridonosi opštem blagostanju.

Čovek ima pravo na plaćeno zaposlenje i na slobodan izbor kadgod mu stoji na raspoloženju nekoliko raznih zaposlenja.

On može tražiti zaposlenje za sebe, i to njegovo traženje može se Javno pretresati, prihvatiti ili odbaciti.

(8) Sloboda trgovanja:

Čovek ima pravo kupovati ili prodavati, bez ikakvih posebnih ograničenja, sve što se može u granicama zakona prodavati ili kupovati, i to u onim količinama i uz one rezerve koje su u skladu s opštim blagostanjem.

(9) Prava vlasništva:

Čovek i njegovo lično vlasništvo, stečeno na zakonit način, imaju pravo na zaštitu policije i zakona protiv privatnog nasilja, otimačine, sile, i zastrašivanja.

(10) Sloboda putovanja:

Čovek može da se slobodno kreće po svetu na svoj vlastiti trošak.

Njegova je privatna kućica, ili stan, ili bašta, omedjena umerenim granicama, njegova slobodica, u koju se može ući samo s njegovom privolom; u nju može ući i zakonom ovlašćena osoba opskrbljena pismenim nalogom prema odredbama zakona.

Čovek ima pravo da prolazi bilo kojom vrstom sela, polja, planine, farme, velike bašte, i t. d., zatim morem, jezerima, rekama ovoga sveta, pod uslovom da njegova nazočnost nije destruktivna, opasna za njega sama ili na veliku smetnju njegovih bližnjih.

107