Nova Evropa

pre svega, »zapaža sa sažaljenjem, da Nacrt ne spominje duhovnu prirodu čoveka, niti volju u njemu da ima Boga«:; a onda kritikuje pojedine tačke sa svogša hrišćanskog gledišta, »verujući, da se prvi koraci pri stvaranju boljeg društvenoS poretka moraju učiniti kod priznatih Hristovih sledbenik4, makako se oni nazivali ...«

Iza ovih izlaganja crkvenih prvosveštenik4, iznosi tajnik Odbora za Nacrt, Riči Kolder, po nekoliko redaka iz pisama i članaka izvesnog broja čitalaca, da zatim donese još dvanaestak opširnijih izvodi i kritika. Medju ovima, najveći broj prigovora i predlog4 odnosi se na pojedinosti u prve četiri tačke Nacrta, poimence na ona mesta koja боуоге о збег zaciji, o kazni smrću, i t. d.. Jedan poznati profesor medicine (John Rvle, Cambridge) dopunjuje tačku 1 за gledišta praktične savremene znanosti, dopuštajući sterilizaciju u izvesnim slučajevima, u čemu ga podupiru i druga iznesena mišljenja; tako Sir James Marchant traži, da »prva osnovna tačka ima da izjavi pravo zdravoga rodjenja, jer Je »zločin naspram društva i potomstva da, naprimer, duševno bolesni roditelji radjaju duševnu nedonoščad«. I jedan sveštenik (Rev. John Howard James) misli, da »duševna nenormalnost treba da bude sistematski ispitana od strane lečnika i psiholog4«, dok bi »svako telesno kažnjavanje trebalo izbegavati, jer niko medju ljudima nema prava da kažnjava druge«. Više učesnika u debati zalažu se protivu smrtne kazne. Jedan stari artiljerac predlaže, da se uopšte ne Sovori O »zatvoru« i »tamnici« već o »gubitku slobode«, i da najveća kazna ne predje deset godin4 zatvora, posle čega bi se imalo ponovo ispitati da li je krivac zaslužio slobodu. — Jedno mišljenje (R. B. Lewisohn) osvrće se na prigovor Herolda Nikolsona u pogledu manjin4, pa Sa smatra bespredmetnim, ier se — kaže — ovaj problem i ne postavlja, budući da se u Nacrtu radi o osnovnim pravima koja se imaju Sarantovati svakom ljudskom biću bez razlike, kao pojedincu.

Pošto je H. G. Vels stavio (u brojevima od 12. i 13: februara) i ostale tačke svoga Nacrta na diskusiju. uz komentar, nastavljena je opšta debata o celoj Deklaraciji, pa ćemo o tome doneti izveštaj i najvažnije momente u idućem broju. Ovde prenosimo ponovo još i ostale tačke (petu do desete) Velsova Nacrta:

106

ORO Ra