Nova Evropa

раца је много слободније и не мора се унапред одређивати, као у демократским земљама, што је свакако — бар тренутно — на уштрб ових последњих. Како ће се сви ти моменти и све те снаге у току ратовања развијати, укрштати се или тећи напоредо, једни другима подређивати се и бити од користи, односно једни друге поништавати и штетити, — O томе се ради; а то не може нико предвидети. Зато мале државе настоје држати се пострани, што боље могу и колико могу, бојећи се за свој опстанак и очекујући — готово фаталистички — да и на њих дође ред. Зараћене велике силе, час им прете час их уверавају о свом пријатељству (или наваљују на њих да би их »заштитиле«!); а оне јадне дрхћу, или ћуте као заливене, или се испрсују и хрусте, али им је у сваком случају хладно око срца, и не знају шта би...

Мислио би човек, кад мирно и објективно посматра ствари, да малим народима — после свега што су видели и чули последњих година и месеца — мора бити као дан јасно, да им независност и безбедност — без обзира на оно што им кажу и обећавају велике зараћене силе — лежи искључиво у њима самима: у међусобном споразуму, у сложном отпору, у што чвршћем одбранбеном савезу; и свако паметан чудом се чуди, да такав савез малих народа — било свих скупа било појединих група — још не постоји. Да ли можда има крупних и непремостивих препрека и тешкоћа које би му стајале на путуг Шта је скандинавским државама, например, стајало на путу да притекну у помоћ Финској, и да се заједнички одупру сваком нападачу» И зашто бар Шведска и Норвешка нису договорно припремиле одбрану своје неутралности од нападаја било с које стране» Али, да не идемо далеко, већ да се зауставимо на оном што је нама најближе, и што се непосредно наше коже тиче, на нашем Балкану. Да ли има стварних сметња за чврсту дефанзивну заједницу неутралних балканских држава, и — ако их има које су» Да видимо.

Кад је реч о стварним сметњама и тешкоћама међу суседним државама и народима који живе на једном — ширем или ужем — подручју, долазе у обзир пре свега —- а данас можда и једино — територијални разлози и питања нацијоналних мањина. Отворено говорећи — а није час да једни пред другима кријемо што мислимо и што же.

99