Nova Evropa

Као трећи примјер навешћемо, укратко, први Балкан ски Рат, чији је чисто континентални карактер био посљедицом тадашњег стања на мору, на ком су Грци били господари ситуације, те је зато и свршио брзо са поразом Турака, који се нијесу могли користити поморским комуникацијама за пребацивање својих најбољих трупа, будући да су се ове налазиле у Азији, од Анадолије до Арабије. Копнене везе биле су предуге и такве природе да им тим путем појачања вису могла приспјети потребном брзином. Да су Турци владали Егејским Морем, рат би имао сасвим други карактер, и у њему Турци, врло вјеројатно, не би били побијеђени.

Четврти примјер је Свјетски Рат, који нам је јошу живом сјећању, па зато о њему — мислимо — није потребно дуже говорити. У Свјетском Рату су сјајне побједе на копну, с једне и с друге стране, играле свакако велику улогу; али, без блокаде, којом су савезничке поморске снаге, директно и индиректно, потпуно изнуриле Централне Силе, без америчке помоћи, која је Савезницима у сваком виду стално стизавала са мора, до коначне њихове побједе не би дошло. И пробој Солунског Фронта и »Ушопо Мепего«, напримјер, били су само аутоматском и током рата сазрелом посљедицом напора Антантиних поморских снага, довољно обезбјеђене морске комуникације; на тим фронтовима је, како знамо, једва још било савезничких губитака, будући да је противничку 0тпорну снагу постепено смањивала и, најзад, скрхала: поморска сила! Што је јака поморска снага и са друге, њемачке, стране — док је у релативно великој јачини постојала — дуго одлагала коначну побједу Савезника, говори само у корист тезе, да море одлучује, јер да је код Јутланда (Скагерака, како кажу Нијемци, 31. маја 1916) дошло до одлучујућег пораза Нијемаца, Енглеска и Савезници већ би тада — дакле на двије-и-по године раније — постигли били своје ратне циљеве.

Послије овог, наравно, очекују се извјесне прогнозе у питању исхода садашњег рата, који још ни издалека није ушао у своју завршну фазу. Баш зато ћемо се засад мудро уздржати од сваког претсказивања, па чекати да се опћа политичка ситуација устали, а међутим навести само нека мишљења и једне и друге стране, уколико су нам била приступачна. |

402