Nova Evropa

muslimanskim svetom, pa verovatno i u Sovjetskoj Rusiji, koja — pri svem svom stavu neutralnosti, vodeći računa isključivo o vlastitim interesima, — ipak pomno prati i Ocenjuje srazmer snaga obeju zaraćenih stran4. Reperkusije ratnog zbivanja u Sredozemlju i u Africi osetiće se bez svake sumnje i na severnom frontu, te na držanju i akcijama prve totalitarne sile i najopasnijeg protivnika Velike Britanije. Da li će Nemačka priteći u pomoć svome savezniku, i da li će stići Još na vreme, to je tek jedno od pitanja koja se nameću u vezi s ovim dogadjajima. Još je možda važnije: na koji će način slabljenje položaja Italije uticati na pregovore s Francuskom i na ceo taj odnos, koji je Nemačka kako se čini — vrlo ozbiljno namerila da dovede u red. Ponajglavnije je medjutim — svakako — pitanje: kako će Nemačka reagirati na glavnom frontu, da bi popravila popuštanje na južnom ratištu, i kako će se onda u tom pravcu razvijati stvari”

S nepreglednom vojskom koja, naoružana do zub4, samo čeka na zapoved, i s golemim sredstvima koja joj stoje na raspoloženju, uz urodjeni smisao za organizaciju kojim nadmašuje sve narode, Nemačka će nesumnjivo nastojati, da popuštanje na jednom frontu parališe što jačim pritiskom na drugom, pa će povećati one akcije za koje drži da će joj doneti najbolje rezultate, odnosno da će najbrže iznuriti i oslabiti britanskog protivnika i učiniti ga nesposobnim za dalji otpor. Koje su to akcije? — Očigledno, poglavito dve: zračni napadaji na London i na velika industrijska središta Britanije; i potapanje brodova, osobito trgovačkih, da bi se presekao dovoz hrane i oružja iz prekomora. Dosad postignuti uspesi u tom pogledu nipošto nisu za potcenjivanje; pa se nameće pitanje: da li će ovim napadajima — ako budu pojačani — Englezi moći odoleti, i dokle? Da posmotrimo stvari malo izbliže, zbog njihove važnosti.

Što se tiče bombardovanja Londona i Engleske iz zraka, Nemci računaju sa dva glavna efekta: s uništavanjem vojnih i industrijskih predmet4 i ustanov4, i sa rušenjem morala vojske, gradjanstva, i radništva. Nije lako znati ni približno istinu o stvarnoj šteti koju nanose danonoćno uništavanjem materijalnih dobara nemački bombarderi; ali nije teško zamisliti, da bi — i u najgorem slučaju — celokupno oružanje

413