Nova Evropa

fonda od 1.800,000.000 dolara nego bi Ministarstvo Finansija moralo još da uzajmi novaca da bi kupilo 3.700,000.000 dolara zlatnih bonova koji leže kod federalnih rezervnih banaka kao rezerva za novčanice i depozite.

Druga je alternativa, da se uopšte prestane kupovati zlato. Protivnici menjanja sadašnje politike zlata tvrde, da je ova alternativa još štetnija od one prve. Kad bi se ona prihvatila, kažu oni, onda bi sasvim prestao izvoz iz Sjedinjenih Država, budući da se uglavnom sav izvoz sada plaća zlatom. Time bi bio sprečen izvoz i u savezničke zemlje, a to se danas nikako ne bi smelo dopustiti. Osim toga, ako bi se prihvatila ova teza, bio bi nanesen strahovit udar zlatu kao novčanom medijumu. Sjedinjene Države to ne bi mogle dozvoliti, budući da one imaju oko 70% ukupnih svetskih stokova zlata.

Treća je altemativa, da se održe sadašnje cene zlata, ali da se uvede carina na UVOZ zlata. Ta carina, prema tome predlogu, bila bi ravna razlici izmedju sadašnje cene zlata i cene na koju bi trebalo sniziti cenu zlata kad se ta carina ne bi uvela. 1 ova bi alternativa očigledno, ako se u isto vreme ne bi zavela pomoć na izvoz zlata, unela dosta veliku nestabilnost u valutni problem. Četvrta je alternativa, da se medjunaro dnim sporazumom ograniči proizvodnja zlata. Ovaj predlog teško bi bio izvodljiv i u normalnim vremenima: tim manje sada kada rat besni.

Dali će dakle zlato ı dalje ostati bazom novca i glavnim sredstvom Za medjunarodna plaćanja? — Teško je dati odredjen odgovor na to pitanje; pošotovo kad se još uvek ne zna, kakve će prilike vladati u svetu po završetku sadašnjeg rata. Prema mišljenju vodećih američkih finansijskih krugova, zlato će i dalje ostati glavno merilo vrednosti u medjunarodnoj trgovini, i to iz sledećih razloga. Prvo, postoji duga i velika tradicija u korist zlata kao opšteg merila vrednosti. To nije slučajno, budući da zlato ima u sebi, više nego ma koji drugi elemenat, sve ono što je potrebno za osnovni novac: zlato se ceni zbog svoje lepote; ono nikad ne rdja; zlato je srazmerno redak metal: ne može se falzifikovati (kao naprimer novčanice); dugo traje: može se podeliti u najmanje delove a da pritome ni-

420