Nova Evropa

онда мислимо да смо — углавном — изнели најважније недостатке ове књиге на нашем језику, па можемо одмах прећи на оригинал и рећи за само дело, да је одлично, те да смо за његов избор захвални и преводиоцу и издавачу.

На простору којим располажемо, не можемо се упуштати у излагање Кросманових занимљивих мисли О »политичким идејама и политичкој пракси«. Уосталом, зато и поздрављамо превод ове књиге, у којој их сада наши читаоци могу наћи и на нашем језику и лако пратити. Више нам је стало овде да укратко истакнемо, колико је добродошао писац који у својој личности удружује — оно што се је нама увек чинило толико важним и што већ кроз године проповедамо — и теоријско знање и смисао за практично. Његова је књига израсла из искуства обојега, јер — како његов предговорник каже —: »Теорија не диктује чињенице, — чињенице диктују теорију«; па будући да је то полазна тачка и Кросманове политичке мудрости, оно што он има да нам каже има у ово наше несређено доба двојаку вредност. С Кросманом добија британска Радничка Странка још једног интелектуалца који није само пун знања из књига и пун лепих идеја, него тражи начина да извуче и корист за своје суграђане и цело човечанство из искуства до којега су други дошли. Можда ће овај рат показати, да један од узрока оному што су толики славни писци назвали »сумраком Европе«, и сличним именима, треба тражити у отуђењу теорије од праксе, филозофије од живота, материје од духа. Треба ударити обрнутим путем, па приближити политику и науку, технику и мисао, присилити их на сарадњу, да би нашли пут из криза и неспоразума у које смо запали.

Оно што је најважније у овоме часу, а што ће бити једино важно сутра, кад се рат оконча, јесте: да се зна шта се хоће и куда се иде, па да се то и другима каже, да би знали зашто се крв пролива и досадашња култура руши. Нама се чини, да су најреалнији и најпозитивнији у својим циљевима данас енглески лабуристи, и да они у својим првацима имају најбоље интелектуалне вође, који су у исти мах и речити теоретичари и практични политичари. И Кросман је сад један од њих.