Nova Evropa

вија само Србина, она је неродна. Ако се просипа само по католику или по муслиману, или по православцу, она је и кобна и штетна. Морамо то имати пред очима сви, а нарочито они који су на одговорним мјестима. Њима се обраћамо још и овим ријечима.

Ваше пожртвовање мора бити посвећено цјеловитости земље. Ваша љубав мора огријавати једнако и Србе и Хрвате, и Бугаре и Словенце. Ви морате провести брзо и одлучно споразум до краја. Ви морате уредити државу, ову кућу вашу и нашу, у потпуности, журно али промишљено и праведно. Ви морате то ријешити, јер сте зато постављени и јер вам је зато народ дао свој глас и своје повјерење. Ако Ваш посао буде руковођен једнаким заносом и љубављу за цјелину и за појединости, тада ћете довршити дјело необориво у снази и чвршће од мједи. Тада ћете моћи смјело устати против туђинских прохтјева и захтјева, јер ће иза ваших леђа стајати добро наоружан, чврсто повезан, одлучан и храбар народ Срба, Хрвата, и Словенаца. Стаће читава Југославија, у границама и преко граница, окупљена и још неокупљена, ослобођена и још неослобођена. Одгађања су данас штетна, сутра могу постати кобна. Треба одлучности, да се одбаце они који вјешто маневришу, да се згазе они који ометају велико дјело. Није вријеме мољакања, није час за увјеравања. Данас је тољага боља од шаке, па и вјешала и куршум од затвора и глоба. Свијет неће чекати на нас. Он иде својим путем. Он ће нас прегазити, ако не будемо способни да му се одупремо и да на боље пребацимо најбоље.

Уредите кућу брзо и пажљиво. Нека је мирна и приправна на све, и на најгоре. Нека је задовољна, што је учинила и извршила своје. Сутра, када се Европа заваља у расулу, кад они свезаних очију установе да су преварени, кад затворени разбију окове, кад незадовољство понесе нов пламен и пожар, — како ћемо одбранити кућу, ако не буде и политички и социјално до краја уређена, утврђена, и задовољенаг Тај други пламен биће страшнији од овога сада. Он, а не побједе и порази, донијеће и побједитељима и побијеђенима, и ратујућима и нератујућима, стварно нови ред и поредак.

Др. Иво Колбе.