Nova Evropa

нули. Истина, потпуна: и несакривена истина; чистила је коров, јачала духове, потицала их на све- веће потхвате. Она им је показивала: која је грана суха и коју треба одстранити, која: је грана бујна и коју треба чувати и гајити.

>» Наша су зла ситна: Нијесу несавладива. Добра воља и. честитост душа одстраниће оно што не ваља, размножити оно што је добро, подупријети оно што се је нахерило. Од свега: тога само да се најважнијег дотакнемо; Наша кућа није до: краја уређена: покварењаци и с једне и с друге стране-прекопавају прошлост, да осумњиче будућност. Они, 'овладани мржњом, жале што су пререзани узроци братске неслоге и хтјели би да се поврати несрећно раздобље »сестре пепељуге«, или би опет вољели запалити и своју плетеру само: да изгори братов стог. И једни су и други малобројни: Па ипак се њихов глас чује, јер је кријештав. Њихово се шушкање за. пажа, јер је бучно изведено. Њихове праскавице праскају; јер их се самилосно тетоши. Зложелитељи наши веселе ce томе. Они на разне начине, кроз многобројне - подземне канале, подупиру и помажу ту јадну работу. А. милијони оних који знаду и испуњавају своје дужности, и оних који добровољно ограничују своја права, они који вуку и носе државу на својим леђима, они који своје снаге ломе у служби цје лине: сви ти с правом очекују ријеч позваних, која мора бити и снажна и одлучна и остварљива. Мора бити, јер ово: није вријеме за праскавице, за осветице, за мржње, за: ситна обрачунавања. Ово су времена када сви ми, и у ширини и у дубини, морамо стати раме уз раме, рука до руке, да очувамо и одбранимо и спасимо и нашу Хрватску, и нашу Србију, и нашу Југославију.

Али. Постоји једно али, које ми опетовано. износимо и проносимо: нијесу ово времена ни за брза и лака богаћења, нијесу ово времена за ухљебљивање неваљалства, за награђивање и фаворизовање партизана, за плаћање »учињених заслуга« народним добром, за бесплатна путовања и бесплатну забаву. Нијесу ово времена за велике и масне хонораре, за раскошна одијевања, за богате трпезе. Све то уноси немир и бојазан. Све то злонамјерници постостручено развикују. Треба доста, више и највише чедности, многа ограничења, велика пожртвовања, и неограничене љубави. Ако се та „љубав разлијева само по Хрвату, она је бесплодна. Ако оба-

5