Nova Evropa

Aldous ЊихтТеугет. „ОУ! рјвеј opisivali su savremenu Englesku за velikom gorčinom, temeljeći svoju kritičnost na pretpostavci, da bi se: sve lako moglo izmijeniti, kad bi ljudi bili samo malo bolji i mteligentniji. Prikazivali su Englesku kao bijedno mjesto za život u. poredbi s ·Utopijom, koju je Laurens stalno tražio, u Meksiku. i drugdje, a Engleze kao hipokrite, uskogrudne: materijaliste - i osjećajno tek napola razvijene ljude, u poredbi s tamnoputim bogovima i plemenitim:divljacima..1 danas imamo mnoge romane —:naprimjer, M.'S: Pritehetta i Graham Greene-a —, koji sadrže iste tako oštru kritiku našega društva; ali, prikazujući njegove poroke i nedostatke, ovi pisci nisu samo: opadači ljudi-zbog njihove nedotupavnosti, kao Laurens, već omi i mastoje da shvate i zašto je to tako.

- Možda: je najpozitivnija odlika najboljih сале пи :roman4 fa, da se bave muškarcima i ženama kao članovima zajednice. Nipošto nisu izopćili ljubav, ali na lične odnose izmedju muškarca i žene gledaju samo kao na jedan od elemenata u složenoj cjelini. Ima na pretek ljubavnika u divnim novelama Se4n O Faol4imn-a, koji opisuje Irsku, iu novelama H. E. Bates-a, koji piše o Engleskoj na selu; ali se u njihovim djelima nalaze i takve stvari kao što su odnosi izmedju posjednika i zakupnika, sukob izmedju starog i novoS načina poljodjelstva, suton tradicijonalne religije, i tržišne cijene zemaljskih produkata. Roman Richard-a Llew=ellyn-a »How Green маз ту МаЏеу« (»Како је zelena bila moja uvala«) predstavlja pokušaj da se predoči dobar život, ne pod uvjetima vizijonarne Utopije već pod uslovima stvarnog društvenog života; pravi junak je u njemu čitava zajednica. To isto možemo reći i za mnoge skorašnje romane, kao — naprimjer — za roman Catherine Gavin »The Hostile Shore« O»Neprijateljska obala«), koji opisuje ribarski život u sjeveroistočnoj Škotskoj.

Bacimo li pogled unazad, na lijepu književnost Dyvadesetih i ranih Tridesetih Godin4, vidjećemo da se većina romana dade ukalupiti u već kategorisane tipove; tako imamo: osjećajni roman, socijalno-kritičke romane, komičnosatirični roman, roman o Žživotu:na selu, s vremena na vrijeme filozofski ili-politički roman, i t. zv. »akcijoni« roman (ovu posljednju vrstu romana omalovažavala je inteligencija, koja

100