Nova iskra

С трана 404.

НОВА ИСКРА

Б рој 24.

Ч и т у љ а

^ Др. Радтило Лазаревић. Са искреном и дубоком тугом беложимо у читуљу српских књижеиника име Д р. Радми ла (М нхајида) Л азаревиКа. У њему сриски народ губи илемеинтог и карактерног сина, а срнска књига угледног и вредног радника. Г1есме боху ночетак његова књижевног рада, на и кад од њпх пређе на научно ноље није могао у себн угушити песпика. Његова научна истражнвања најрадије се бавипге о чедном и лепои у природи. Деца беху његова најмилија тема у хигијени, а шарени и несташни л е птири у зоологијп. Бележећи овај тешки губитак за српску књигу, дубоко смо ожалошћени што у њому губи и »Нова Искра« свог н а ј в р е д н и ј е г сарадиика. Његово светло име, његова искрона служба српскоме иапретку заслужују, да со као ротко ко, Др. Радмило дуго и дуго са захвалпошћу помињс у нашем народу. БИ5ЛИ0ГРАФИ1А К Њ И Г Е 1. Занатлиске задруге и индуетриска предузећа, посвоћено г. мннистру Финанс :1ја н г. мипистру плроднс нрмвроде, од Аце М п л ов а н о в н ћ а. Веоград. штамчарија Д. Димитрнјопић), 18Ж — В. 8-па. стр. 29. Цена 1 динар. 2. Све досадање беседе Др, Мих Полита -Десанчића. (II доо) са позосиачким црши из сриске полптпчко борбо од год. 188!.—1838. У Повоио Сдду, издање српске књпаирб и штампарије Брлће М. Поновпћа, 1899. - 8-на, стр. 808. Цена 3 круно.

ризу? У нотврдиом одговору, која бн зграда била нарочито подесиа? Разлози избора и начини да со у дело приведе. У одречном одговору, кавва би требала да буде иова зграда народнога нозоришта? — Хоће лн народно позоришге бити бесилатно илн ће се улазак нлаћати ? Једна цена или различита? — Хоћо ли представе бити свакодневне, недељие или свечано и иепериодичпс ? Начин продстављања? Сталио глумачко особљо? Уговори ? Плате ? Учешће народа у нредставама? — Начин администрације, заједнички или посебап ? — Иибори; управа; трајање властн унравника, одбора? — Репертоар ? Да ли .је тикав репертоар прође ностојао ? Како створити иов репертоар ? Тробали пашо позоришто да узме учешћа у нолитицн или да буде отворепо сваком идеалу ? — Различити системи читања и нзбор дела? Јнвни коикурси? — Хоће ли народио позоршпто бнтн искључиво књижевно? — Хоћо ли со дати места н музици ? Од свију нримљенпх нродлога н из свога личнога пскустза, одбор ћо сиравити дефинитиваи иројекат.

ИСПРАВКА Молимо читаоце да исправо у чланку г. М. Цветића »Бугарско народно нозоршпте,« који изиде у нрошлом броју, ово нехотичне ногрешке: Ца страни 379. у првом ступцу стоји: »Ца инак, до иоле прилично оиорете лаше је доћи него ли до иоле нриличне опере ...« а треба: »Па инак, до иоло нриличне о н о р о лакшо јо доћн иого до иоло ириличне о и е р е т е» На истој странн у истом стуццу стоји »У оиерети је на нрвом месту нгра и предавање наших ладних и т. д. а треба: »У оперети је иа нрвом мосту игра и нредавање оних г л уп и х и т. д.« На истој страни а у истом ступцу само мало ниже: »— све остало долази у засенак и не вроди ни толико колико, уз сво остало, вродо иаши гласови на готово и никакви, у оперети... а треба: .... а све остало долази у засенак и ие вреди ни толико колико, уз остало, вреде лош и гласови и т. д. У истом одсеку друга роченица гласи штамиано : »С тога јо мпого лакше с прилпчпом опером, иего ли и баш с мањом онсретом.« а треба: С тога је много лакше с прпличном опером него ли и баш с л о ш о м онеретом. У одсеку за тим стоји овако: »За то се онера јога једнако развија и нанредује, а оперета као неки тренутни текст, и т. д. а треба: За то со опера још једнако и развија и напредује, а оперета, као неки тренутни ћ е ф, и т. д.

3. Педагошка писма једној матери о васпитању сина, од Е р н еста Б е м о-а. За срнске матере приредио Др. Стован М. Окановић, проФ. учит. школе. Свезак I. Београд, штампано у државној штамиарији Краљевине Србије, 1899. Накладом књижаро Велимира Валожића. 8-Н(1, стр. 131. Цена 1 и по дииар. 4. Браство, УШ. 19 књига другатва Св. Саве. Уредио нроФ. Момчило II. Иваиић. У Београду, штампано у Краљ. Срп. Државпој Штамзлрији, 1899. — 8-на, стр. 415. Ценз 2 динара за оно који нису чла;10ви Друштва Сз. Саве. 5. ГроФ Л. Н. Тодстој: Васкрсеније. (Свезак содми). С руског чровео Јован Максимовић. Издање књиж фни № код Вука Ст. Карадића Св. Ф. Огњановића, у Сром. Карловцима, 1899. — 8-на, стр. 289—338. Цена 20 новч. 6. ])и1>гоушк (§0(1ша IV). Ка1етЈс1аг ха ^осЈгпи 1900. Оићгоумк, [гДапје 1 пак1а(1а Згрвке Вићгоуаско НЈатрагџе А. Равапса, 1899. В. 8 -н,1, стр. 212. Цена 40 (с поштом 50) новчпћа. 7. 0 Арсенију IV Јовановићу Шанабенти. Лекцнје из историје Карловачке Митрополије. Но архивским изворима израдио Милутип Јакшић, проФесор у богословији. У Кзрловцима, Срп. Манаст. Штампарија, 1899. - 8-на, стр. 240. Цеиа једна круна и 60 потура. 8. Милорад Ј. Митровић: Књига о љубави, Баладо и романсе. Београд, 1899. — В. 8-па, стр. 69. Цеиа 1 динар. ау-^ уу у ууууу^уу уу ууууу^уу ^ ^УХЛХ*ХЛХ*ХАХ*ХлХЛХ*ХЈХЈХЛХЛХХХЛХ*ХЛХ*Х*ХЈХ*ХХХ&ХХ*Х*Х*Х*Х*Х*ХХХАХЛХХХ?ХХХ*ХХХ*Х*Х*Х' ЧИТАОЦИМА Завршујући прву годину „Нове Искре" сматрамо за дужност, да при ступању у другу њезину годину кажемо само ово : „Нова Искра ", тај једини српски илустровани лист, покренута је и излазила не би ли колико толико попунила осетну празнину у нашој књижевности. Ми знамо врло добро, да „Нова Искра" има још досга и доста да се развија и усавршује, те да би се о њој могло с правом рећи : испуњује дужност како доликује модерном илустрованом листу. Уредништву никад није недостајало добре воље да лист у томе правцу и развија. Знаоци ће лако запазити колико се „Нова Искра" развила у томе погледу од 1. броја до овог последњег. — Добра воља и за даље развијање и усавршавање још је вазда ту, те се због тога и надамо да ће „Нова Искра" у својој другој години бити и лепша и боља. — Жао нам је само што и наша читалачка публика није поклонила више пажње и више добре воље према овом подузећу, а због чега „Нова Искра" има да отрпи приличан мањак у овој годипи. Остаје нам да се надамо, да неће тако бити у новој, 1900. години. Због лакше администрације и због веће разноликости у појединим бројевима, од нове године излалиће ио два броја уједно (32 стране) сваког 16. у месецу. Цена листу остаје иста која је била и за ову годину. Ћагџша свију завода даваИемо лист за годишњу цвну од 10 динара (за туђипу 14 дин у злату) ако се буду иретилатили најмање за ио године у наиред. Пошиљке и за администрацију и за уредништво ваља упућивати власнику и уреднику: Р. Ј. Одавићу, Љубићска ул. бр. 8. Рекламације појединих бројева примаће се само у року од месец дана. ЈјласништВо „3{обе Мскре".

»НОВА ИСКРА« излази 1. и 16. у мпсецг. — Цена : иа год. 16 У злату. — Претилата и све што се тиче администрације шаље се Р.

, но год. 8, четвгт год. 4 дин.; влн Срвије год . 10 фор. иди 20 дин. Ј. Оданићу, власнику »Ново Искре«, Љувииска ул. г,р. 8.

Влдоник и угедник Р. Ј. ОдавиА.

Мнлош Ввлшш — ШТАМПАРИЈА БоЈОВИЋА И МиИИЋА (Ен. СпОМ. бр. 85.)