Nova iskra

№0Ј 6.

0ОВА ћ С К Р А

СТРАНА 167.

У Алексинцу је кнез Иван дао оставку на службу, због овог случаја: Остане једне године, о Божићу, кнез Иван у суду као дежурни судија. Писар љегов, неки Туцаковић, из прека, прочита му једно писмо, у коме је бајаги била наредба, којом Кнез Милош тражи 500 дуката од суда. Да би се новац што пре предао суду, ТуцаковиК предложи, а кнез Иван усвоји, да га сам Туцаковић однесе. — Сутра дан дође кнез Голуб у суд и кад му кнез Иван исприча за наредбу у новцу, Голуб се одмах досети да је Туцаковић учинио превару. Иван тада седне на коља па за Туцаковићем. У Београду га стигне, узме му новце и преда власти, па отиднс Кнезу Жилошу да га о свему извести. — Енез Милош се наљути на Иванову лакомисленост, изгрди га и отера у Алексинац, запретивши му да ће га обесити, ако још једном тако што учини. Чим кнез Иван до1)е у Алексинац, пошље молбу за разрешење од службе навевши за узрок женину смрт и ситну децу, коју му ваља гледати. Кнез Милош га раз-

Н з в о р

Ч^вакога јутра у рану гзору, Иден лагано свезкем иовору, Гледам окодо овуд цвеће мири, Трава се мека у венац свија, А звбун у<лист'0 и гране шири, И веФир пируши и ћарлија. Ледено врело као и стена, А дно кристално светли и сија. У њему није шкољка скривена, Ни рујни корал круницу нија Него напитак студен и лепи, Да те осназки, да те окрепи!

СОКОЉАНИН

СРПСКА ВИША ДЕВОЈАЧКА ШКОЛА У СОЛУНУ

реши али му одреди пензију од 2 дуката месечно. Иван одмах за тим отидне у своје село Суботинце где је живео све до смрти 1856. год. (Све ове податке казао ми је Иванов син пок. Милија Тривунац, трговац из Алексинца и некадашњи посланик на Светоандрејској Скупштини.) У суботиначком гробл>у видео сам на гробу Кнеза Ивана врло прост камени крст са овим натписом: 1856, зд^ покои раба божи Ивана. Алећсинац. ТИХ. Р. Ђ.

НАШ НАРОДНИ П0Н00 У нашем младом београдском друштву, које пружа тако обилат материјал крони%ару, има појава, има новина, које и најоштријег Србина, неког још од оне наше старе гарде, Србина свег и свуда, могу врло пријатно да потресу. Има појава које благо годе нашем народном осећају, и из, којих се могу само повољни резултати да изводе. Није нам намера да те појаве овде редом излажемо њих је велики број и у нашем јавном а и у нашем приватном животу. Али исто тако има немилих појава, и једну од тих, коју смо, како се нама чини, запазили у нашем друштву, хоћемо да у овој краткој кроници изнесемо широј оцени.