Nova iskra

СТРАНА

384.

И С К Р А

БРОЈ 12.

отранице отворене овима Дубровчанима, овима Србима, па и брацкијем племенима на југу, а не тражи лругу него једну миоао водиљу, којом су његови оонивачи задахнути: Миоао орпскога књижевнога јединства на основи здравога развитка народнпјех сила, које је паш бесмртни Вук на видик изнио и објавио". Азбука ће у Срђу бити двојака: латиница и ћирилица. „Без сваке вјероке отраоти, Срђ ће настојати да ове оветиње орпскога народа једнакијем поштовањем пази. Не заборављајући да је Српслво у три вјере раздијељено, држаће се најшире вјерске сношљивости и здрава лпберализма". Лист Срђ издазиће два пута месечно, у овесцима од дватри табака оваки. Цена је Дубровник и Ауотро-Угароку на годину 12 круна; за иноетранство 12 Франака у здату. И Нова Искра поздравља ово подузеће браће Дубровчана, шаљући своје најдепше жеље и најискреније честитке. * Друштио за опште ооигурање Србија. предало је Српској Краљевокој Академији оуму од четири хиљаде динара у сребру, да је изда као награду оном ниоцу који буде израдио најбоље дело о животу и владавини иок. Краља Милана. Рукопиои ће се примати до 15. јуна 1906. г., а 10. авгуота те године објавиће се коме је награда досуђена. * Руоки књижевник И. Гаљковски написао је и подпео Руској Академији своје дело Сриски народни еиос. Према реферату Г. П. А. Ровинокога дело је примљено и награђено похвалницом. * Љубен Грујић, чиновник у Сремској Митровици, превео је у мађарски језик Балканску Царицу, драму кнеза Николе I. Драма ће се ускоро предотављати у Пешти. * Породица пуковника Н. Рајевскога, који је ногинуо 1876. г. за српску независност, поолала је Нишком Епископу Господину Никанору планове за храм који жели подићи у селу Адровцу, где је овај храбри Руо погинуо. Предузимачки оФерти отвориће ое 3. јануара 1 90 2. године, а на пролеће почеће и зидање. |рЦ5ж ВИБЈ1И0гаФИЈД- Календар Шатице Српске, за годину 190'2, која је ироста, има 365 дана. Год. I. Нови Сад. Издање Матице Српоке, 1901.

Српока штампарија и књижарница Браће М. Поновића у Новом Саду. — 8°, стр. 160. Пољопривредни Календар за иросту 1902. годину. Издање Сриског Пољоиривредног Друштва. Уредио Паја Т. ТодоровиА—Ђаковић. Година XX. У Београду, штампано у Дрзкавној Штампарији Краљевине Србије, 1901. В. 8°, стр. 128. • Шести конгрес Сриских Земљорадничких Задруга: Пропадање наше народне ношњо и последице тога. Раоправа Благоја Т. Недић а, пређ. народн. учитеља. Београд, штампаио у Држ. Штампарији Краљевине Србије, 1901. — 8°, стр. 16. Повећавање народног богатства наводњавањем земљишта ио иримеру културних народа. Јавно предавање. Држао у дому Српског Пољопривредног Друштва М. С. Милошевић, енжењер. Прештампано из Прнвредног Гдасника. Београд, штампано у државној Штампаријн Краљевине Србије, 1901. В. 8°, отрана 46. Цена 0.60 д. Књиге за народ. Издаје Матица Српока из Задужбине Петра Коњевића. Св. 93.: Мали нчелар. Кратко упутство за пчеларе. Нанисао Иван Маширевић. 8°, стр. 90. Цена 10 новчића. — Св. 9 4.: Свети апосгол Павле, живот му и рад. Наииоао Милутин Јакшић. 8°, отр. 96. Цена 10 новчића. — Св. 95.: Занаги, занатлије и наш народ. Написао Љубомир Љотић. I ов, — 8°, стр. 135. Цена 10 новчића. — Св. 96,. Коеово. Народне песме о боју на Косову 13 89. године. За народ и школу приредио Тих. Остојић. 8°, стр. 104. Цена 10 новч. — Св. 97.: Симо Матавуљ: С мора и с планине. Приповијетке. 8°, стр. 7 7. Цена 10 новчића. — Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића у Новом Саду. Одношаји Пећских патријараха с РусИјом у XVII веку. I део. Написао Ст. М. Димитријевић. Из Гласа Српске Краљевске Академије 1,УШ. В. 8°, стр. 201.—289. II део. Из Глаоа Српоке Краљевоке Академије БХ. Државна Штампарија Краљевине Србије, 1901. В. 8°. стр. 1 53.—203. Прилоаи расирави „Одношаји Нећских натријараха у XVIII веку" у Гласу 1Х> Г Ш. и IX. Покупио Ст. М. Димитријевић. Из Споменпка Српске Криљевске Академије XXXVIII. 4°, отр. 59. — 84. Државна Штампарија Краљевине Србије, 1901. Џепни француско-српски речник. Садржи ове речи из обичнога говора. Саотавио Ј. Н. Стевовић. У Београду, издање књижарнице Е. Ајхштета. Штампарија Јована Пуљо у Земуну, 1901. — 16°, стр. 406. Цена ?

Дретллаткмцтша Кове Т/Сскре Овим бројем завршујемо, хвала Богу, и трећу годину Нове Искре. Три године мучног, гешког и — незахвалног ноола ! Па ипак не можемо и не смсмо лрестати, јер нас на даљи рад упућује нада у бољи о 'зив, а упућује и дуг који би престанком Нове Искре постао извршан. За то се поново обраћамо свима и свакоме који у Новој Искри, једином српском илустрованом листу, гледају сриски а не иотиисников лист, да нас помогну што бољим одзивом претплатничким, јер је претплата једини извор за Нову Искру. Можемо мирне душе сачекати суд на питање: да ли је Нова Искра у ове три године напредовала и колико? Због тога нећемо ништа више обећавати ни за четврту годину, али ћемо, вазда расположени за напредак, гледати да ни четврта година не буде постидна од ових досадашњих. Отварајући унис за четврту годину Нове Искре јављамо да је цена иста.: годишње 16 динара за Сроију, а ван Србије 20 Франака или круна. Само с ромашним ђацима даћемо лист за 10 динара (Србнја) или 14 Франака круна (ван Србије). Потребни су нам повереници, којима ћемо, на њихов захтев, дати и уговорени рабат. Дужницима јављамо, да ћемо према овереном сииску тражити наплату и судским путем, јер они, обмањујући власништво Нове Искре надом у претплату, убијају лист материјално и тако његов опстанак доводе у питање. Пошто још у српском иароду не може илустрован лист да доноси и материјалне користи, онда ником не дамо ни да га материјамно уароиашћује. За то јављамо^^ЖШДЈЧла Нове Искре да ћемо крајем јануара ( иоследњи рок за измирење дуга) отпочети наплаћивање оним годити ни једном таквом неиријатељу српске илустрације. Сарадницима својим од срца захваљујемо аам вдјба^^^гДо^Ч« и молило их да нас не забораве ни у новој години. Ако је Нова Искра ма колико напредовала *у.,:г ц^фсо|а је заслуга и једино њихова. Пријатеље Нове Искре молимо да лист преи^Л^^^Вји^/ДШговима, јер, понављамо, претплата је једини извор за одржавање Нове Искре. Претплату је најбол,р^Ја^в^^|4^^ом или је положити, као поштим претплатник, поштанској станици. — V* * х -^а€ну;к к уреднкк ^(ове У[скре р. Ј. ОДјМЗИТ 1 „НОВА ИСКРА" излази сваког меоеца. — Цена: на год. 16, по год. 8, четврт год. 4 дин.; ван Србије: год. 10 Фор. или 20 дин. у злату. Претплата и све што се тиче администрације шаље се р. Ј. Одавићу, власнику „Н. Искре®, Капетан Мишина 8. Власник и уредник Р. Ј. Одавић капетан мишинл ул. бр. 8. Краљ.-Срп. Државна Штампарија