Nova iskra

210

Оно шт(1 впжн зн зону пајвсће честоће, природно јс, да у оптпте важи и за све изохасие. По томе се дакле и систем тих линија једнаке честоће поларне светлости помера тамо-амо у току 11-годишн.е периоде. Да ли се ове линије при том размичу или примичу или се по површини земљиној истовремено и подједнако померају ТгогаћоИ, је оставио нерешено. Веома је добро смишљена она хипотеза, о јо:п много краћим -— годишњим и дневним — пориодама, а ТгошћоН мисли да у опште може објаснити промене у поларним светлостима. Али се унапрод не може ништа рећи о томе: да ли она вреди или не. Да изохасме никако нису неке сталне прилике, може се закључити и по оним силпим променама које се опажају у земаљском магнетизму са којим поларна светлост стоји у тако тесној вези.

Знкон. и ред владају нри свима догађнјима у природи — то је несумњиво; али ми нисмо увек у стању уочити све то. И грдно велики број тих догађаја, и узане везе, што — нама незнано — постоје међу њима, отежавају њихову класиФикацију. Тешкоће су те тако велике и тако разнолике, да доводо у велику забуну свакога, ко се лати посла око њихове обраде. Свака појава одликује се и из весним својим властитим особинама и природом толико да се свака за се мора испитивати у најразличнијим правцима и методама, нре но гато се може доКи до каквога резултата. Зато и читалац но треба да се чуди, нгго се у овоме излагању није могло све утврдити и обезбедитн, и што су чак и из тисућа посматрања извучени само приближни закључци.

Диетићи (РЕС|\ЛЕ У ПРОЗИ, ПРИЧИЦЕ, ИМПРЕСИ«ЈЕ)

н.

)\ м а ј л п ј е (из туђег низа) хст

1аЈвише се мисли — Искусгво нам вели 0 ономе што со Заборавит' жели. хсп Кад некоме нисмо ради И заслуге да признамо Ми рекнемо само (Рад пакости веће): „Ала има среће!" хсш „Забораван бити" кад освете треба Влагослов је с неба; „Заборављен бити" кад невоља дави Пакао је прави. ХС1У На услуге разне Успомена вене; Најдуже се памте Оне — одбивене. ХСУ Страст је иламен љути Од ког мудри беже; Он лептира само Смами и сажоже.

ХСУ1 Воље никад не почети, Него л' никад не дочети. ХСУП Мудар се чуди кад чудо разуме, Вудала свему гато схватит' не уме. ХСУШ Чувај се и пази! Маскирана срећа Од несреће многе Гора .је и већа,. ХС1Х Док је верност права, чиста: Част љубави у њој блисга. С Истина је увек К'о што је и била: Наш је живот стално ЈТрви дан априла.

Превео О.

јг) у ј и, л а ј к! (ЈБудмма) Златна, кудрава косица, јасне, плаве очице, јамице на ружичастим, пуначким обрашчићима, весело брбљање танкога дечјега гласића... То је моје чедо, моје злато. Сад је у другој години.