Nova iskra

— 215 —

раугендслајн Смртниче, пази!

ЈГарох Та ви сте чудо!

ЈТарох ч прилази јој прекрштених руку) Тог се не бојим. Срце је моје снажно и чисто. Јер знам да Онај, што ме окрЗпи Те снажан стигох јазбини вашој, Уз мене стоји. Сатански роде, Не дотичи ме пркосом својим, Нит ми износи бесгидне чари. У своја брда ти га одмами! раутенделајн Кога ? ЈГарох Хајнриха! Кога би дру.гог? 1 1аролијама, пакленим пићем Веза га за се ко псето какво. 'Гаквог човека, оца и углед, Сушту побожност, о Боже благи ! Девојчура га бестидна, гнусна Кецељом својом зави и спута, Па га сад вуче куд је њу воља На стид и ругло целог хришћанства ! раутенделајн Злочинка нек сам — да л' тебе крадох ? ЈТарох Мислиш ли, дрска, да ме не крадеш? Не мени само, жени и деци Већ целом свету украде њега. раутенделајн (брзо се променив, свечано) Погледај боље. Гле, ко нам иде! Чујеш ли корак слободан, смео И уједначен? Зар ти се грдња Под смехом нашим изгубит' неће ? Не осећаш ли Балдеров поглед? Зар ти, ко игра, не струји телом? Травка је срећна што је он гази. Краљ нам се ближи. Где ти је радосг, Просјаче бедни? — Мајсторе, здрано ! (Нотрчи Хајнриху и баци му ое у загрљај) Хајмркх (у јкиво писном оделу за рад, с чекићем у руци. Држи Раутенделајну за руку и иознав пароха:) Добро ми дошли ! ЈТарох Бог нек је с тобом, Мајсторе драги. — Је ли могуће? Набрекнут снагом преда мном стоји Као дрен силан, витак и снажан, А давно л' беше болесник тешки : Самртник бони, изнурен, блеђан, Без наде сваке. — Верујем скоро Да вас је љубав и милост Божја У часу једно?', у милосрђу, Са одра дигла и моћи дала, Да као Давид игром и песмом Госгтоду своме хвалу одате. Хајнрих Збиља је тако. ^

Хајнрих И то је збиља. Осећам чудо У целом бићу. Донеси, мила: 11арох би наше вино да види. ЈТарох Хвала. Не сада, не овог дана. Хајнрих Иди донеси. Добро је, јамчим, Па — како знате. Седите, молим. Од када бољку савладах љ^ту Ово је прво виђење наше У часу овом вечери благе.

СТАРА САХАТ-КУЛА У ПРИШТИНИ

Ја се не надах да ћу вас прво Поздравит' овде на дому своме. Двојно сам срећан: јер видим доказ Позива вашег, љубави, моћи ; Јер видим да сте раскинут' могли Убиствен ланац дужности своје, Одбећи људе — тражећи Бога. ЈТарох По, хвала Богу. Исти ко пређе. Та лажу људи, дерућ' се доле Друкчији да сте него што бесте. Хајнрих И друкчији сам и онај исти ! Отвори прозор светлости, Богу! ЈТарох Прекрасне речи! Хајнрих Ја не знам бољих !