Novi Pazar

tri tacke ( j). Za slovo dž u arapskom jeziku je oznaka (2). a za njemu po izgovoru najsličnije glasove su i veoma slične oznake: đ se piše isto kao i dž. a po nekim reformama sa kvacicom na gore, oznaka za cje sa dvije tačkice (-г). č je sa kvačicom okrenutom na gore ili tri tačke (g), a ć sa kvačicom na dolje ili tri tacke (g). Slovo Ij se arebicom pise kao i njemu najsličnije slovo / (J), osim sto iznad grafickog znaka ima kvačicu (J), a nj se pise kao i n ( j), osim sto je umjesto tačke također kvačica ili su tri tacke (j). Kad su vokali u pitanju i kod njih je urađena najlogicnije prilagođavanje grafičkih znakova. Samoglasnik a se piše onako kako se obilježava njegova duga varijanta u arapskom jeziku (i), ili samo kao arapsko elif (I), glas i se obilježava kao dugi vokal i u arapskom pismu (ks) ili kao crtica ispod konsonanta koji mu prethodi. Vokal u i vokal о se obilježavaju kao dugo u u arapskom pismu, osim sto za u imamo iznad grafickog znaka kvačicu okrenutu na gore (Ij), a kod о je kvačica okrenuta na dolje (' J). Vokal e se obilježava oznakom za glotalni bezvucni frikativ h u arapskom jeziku (=) ili kao crtica iznad konsonanta koji mu prethodi. Za svako slovo bosanskog jezika Caušević je preuzeo odgovarajući znak iz arapskog pisma, s tim sto je za glasove koji ne postoje u arapskom jeziku od grafija najsličnijih glasova, dodavanjem određenih dijakritičkih znakova, tačkica ili kvačica, formirao nove znakove. Najprije je i za glas dî odreden poseban znak, ali je na kraju ipak napravljen izuzetak, pa je ostalo da se za đ i dž koristi identicna grafija. Na ovaj način dobijena je arebica, odnosno arapsko pismo prilagodeno fonetskom sistemu bosanskog jezika iz kog je zadržana i interpunkcija (tačka, zarez, znaci navoda).

Tabela 1. Modificirano arapsko pismo - arebica.

Vemer Lefeldt je do detalja predstavio reformiranu arebicu Džemaludina Cauševića, naglasivši da je grafeme za пека slova Caušević preuzeo iz osmanskog pisma, aneke je sam formirao (Lehfeldt 2001: 273-274).

124

40/2017

Fuad Baćićanin

Latinica Arebica Latinica Arebica Latinica Arebica A, a T G,g t 0, о з 1 B,b H, h £ P,P L J С, c a I,i ti ' R,r J C,c a J,.i Ö S, s 0" Ć,ć £ К, к 3 Š, š D,d L,1 j T,t О Dž, dž £ Lj, lj j U, u 3 1 Đ,đ £ M, m p V,v J E,e I N, n 0 Z, z j F, f Nj, nj 0 Ž,ž J