O gajenju pivarskog ječma

11

и тешко. Зрно има танку љуску, плевицу, на што пивари нарочиту пажњу обраћају; слама је крута, па с тога и не полеже, а клас је 12 — 16 сантиметара дугачак, мало повпјен, са 38 — 14 зрна у оба реда. На приложеној слици је у левог класа dcje поломљено, да се боље види и оцени чисто зрно. Сазрева за 110 —120 дана. Prima Donna. Пореклом је из Америке, али су га Енглези, сејући га у добру земљу и бирајући најкрупније зрно за сејање, у тој мери удобрили, да се у многим земљама у средњој Европи, нарочито у Баварској, где се чувено пиво производи, у велико сеје. Има крупно и тешко з рно, са танком плевицом. У неповољним приликама хоће лако да се изметне и ситније зрно с, деблом плевицом да рађа, у ком случају треба семе обновити. Сазрева за 115 — 120 дана. Пробстајски. Пореклом је из Пробстаја у северној Немачкој, За наше прилике врло подесна одлика, јер је чињеним опитима утврђено, да код нас врло добро успева и крупно зрно рађа. Клас је 13 — 14 сантиметара дугачак, са 36—40 зрна. Расте 150 — 160 сантиметара високо; има круто стабло, па зато и не полеже. Ово је једна од нај- . ранијих одлика крупних, дворедих му не треба више од 100 до 110 дана да сазре. Клас му је повијен. Овом јечму много је фпчш 1 . ■ одлика ' \||o%А Kalina, која врло добро успева и на лакшп.м. песковитим земљама, али опет зато на иловачас-А тим земљама рађа крупније и једрије зрно. По-