O gajenju pivarskog ječma

Овде му је лхесто да напоменемо још и Четвореди голи, или рајски јечам, од ког се производи тако звано „бело пиво“. Највише га сеју у Штајерској и Корушкој, у Шведској и Норвешкој, јер је посве неосетљив и на зими у на влази, иа је с тога и врло иодесан за плашшске крајеве. Треба га посејати оређе п раније, а условљава добру и добро спремљену земљу: не полеже, ретко кад болује од гарп, рано доспева, даје за коње пзврсну храну, алп и врапци на њега врло радо падају; кад презри, лако пспада. Због особеног класа, прпказаћемо овде и Рожасти или кашикасти четвореди јечам. Њега су донелп Енглези пз Египта у Европу, а сеје се данао само у Енглеској п јужној Француској. Елас је састављен пз 20—26 класића, којп су у 4 неправилна реда поређанп. а у сваком класићу има по 3*крупна, гола зрна. Класпћи у ове сорте немају ocfa, него су плевпце снабдевене са по два пли три мала рожчића, п само на најдоњим класићима има по 2 или 3 врло кратка

Рожасти четвореди јечам: лево један класић са три оплођена ивета.

18