O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

88

метнемо 3—4 сантиметра високо сптних комадића дрвеног угљена, што служп за боље одводњивање. II оад треба често прскати п заливати, а једном у недељи залити с размућеном и устојаном водом разблаженом крављом балегом; ово h'e много утицати на снажнији пораст младара. И ове по други пут пресађене младаре треба сместити негде у хладовину, као и пре, да ту за једно 8 дана постоје, да се од пресађпвања опораве, а после тога треба их пзложити сунцу, али и у једном и у другом случају ваља их укопати као и пре. Докле год не наступп хладније време, дотле he јагоде остати на том месту на пољу, где ћемо их прскати и по потреби залпватп. Кад већ наступп хладно време, онда ћемо их унети у собу и држати на прозору, све до друге половпне месеца јануара, када ћемо их лепо сместити у дотле већ спремљену топлу леју, а у размаку од 20 —30 сантиметара. Ваздуха ћемо им прппуштати колико год више могаднемо, а заливаћемо и прскати према потреби; то је потребно, да земља у сакспјама, као и она у лејп, у којој су саксије укопане, буде увек умерено влажна. Неки усађују голе биљке у саму земљу у леју, али онда нанесу довољну количину добре земље, као и за остале усеве. У том случају јагоде, потина, боље, али ситније плодове рађају, п брзо престану рађати, а у саксијама плодови су крупнији п дуже трају. Пре но-што саксије у леју сместимо, треба сваки струк добро прегледатп, и од сувог и трулог лшпћа очистити, да сваки струк сасвим чист у леју дође.