O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

41

свих страна. 0 вашпцама биће још говора и код дотпчних биљака. Бабице (Oniscus) такођер кваре поврће у топлпм лејама. Њпх се можемо најлакше куртадисати, кад издубпмо неколико крупнијпх кртола (кромппра), па пх метнемо у леју. Чнм из јутра отворимо njDosope, бабпце ће све побећи у оне кртоле, па их одатле треба само пстрестп и изгазитп. II црни бухан (бувач) може и у топлој леји псто тако да поништи ротквицу, млад расад од карФиола, кеља п келерабе, као и на отвореном пољу, нарочито кад се укаже у већој количини. Бухач нпкако не трпи влагу, па с тога п против бухача треба прскати дотичне биљке и посипати их просејаним пепелом, пли ситним дуваном. Осим тога напада неких година краставце ii диње неки мрки бухач, који се псто тако растерује као и црни. Неки премазују дашчпце катраном, па их мећу у леју и онда полагано лупкају од бухача нападнуто поврће; у том бухач одскаче с поврћа на дашчице, ту се прилепи п угине.