O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
47
сејемо, онда ћемо саксију пли сандуче сместити на прозор у ону собу, где he имати непрестано довољно светлости, н то у собу, која се преко зиме неће грејати, али где се поникао расад неће ни смрзнути; најбоље у ону собу, која'се налази одмах до друге која се загрева. Кад расад добије четврти лист, онда треба извесну колпчину струкова колико мислимо у први мах да расадимо да одаберемо и да ипкирамо * у друго сандуче, на растојање од 6 —B сантиметра струк од струка, и да га тако негујемо до пресађивања у топлу леју. За све време док је расад у соби, не треба га много заливатп; само толико, да се не осуши; кад сунце кроз прозор на њега јаче препече, треба га залити, иначе, боље је да се држи сувље, јер he у том случају биљке спорије порашћивати и биће чвршће, а то је главно, да добијемо краће, а чвршће биљке за расађивање. Кад буде леја спремна, као што је на свом месту објашњено, онда треба расад на одстојање од 30 до 40 сантиметара у леју расадити, и то у горњу половпну, а доњу половину употребити за неки узрод, н. пр. салату. Пошто смо расад расадили, ми ћемо одмах прозоре спустити и нећемо их за 2 3 дана никако отварати, па ма и најлепше време било на пољу, докле год не видимо да се расад усправио, што је знак да се примио, да су му жиле за нову земљу у леји прирасле. Но ако
»Пикирати* значи: из семена изведенв л у гуото поникле биљке повадити п у друго сандуче пли сакспју оређе расадпти, да боље очврсну и више п бољих жилИ добију.