O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

58

Erbse), енгдеску сорту Roval chvarf, Француску Pois nain hativ a chassis, плп de grace, све су добре п родне. II грашак мбжемо, као п иасу.п, сејатп одмах на место у леју, плп га посејатп у сакспје па пресадитп; овај другп начпн бо.вп је- и спгурнпји. И за грашак не сме зем.ва бптп много ђубревпта; добра баштенска земља с мало песка, најбоља је за грашак. Негује се псто онако као п пасуљ; п грашак треба много ваздуха п светлости; без тога неће ни он да замеће; само треба, ако бп грашак нагло у впспну порашћпвао, да му се врховп посеку, јер he онда боље заметати. * Од салате гајимо у топлим лејама само Гпавичаету еалату. (Lactuca sativa capitataKopfsalat: Laitne pommž). Међу свеко.шкпм поврћем заузима главпчаста салата прво место; њу ћемо у сваком повртњаку наћи. Добра главичаста салата тражп се у свако доба године, радо се једе и добро плаћа, а нарочпто у оно време, кад је на пољу још зпма п снег. Ко је добро вешт у иеговању главичасте салате, а пма за то могућностп, тај је може пматп без прекпда преко деле годпне. Сората за топле леје пма данас врло много, п то добрих, али п од њпх треба пзабратп оне, које су по свему најбоље. Од добре главичасте салате тражп се: да има чврсту главицу, па ма она и не бпла много крупна; да је лшпће мекано и укусно