O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
57
га прерано имају у зеленим мехунама, пли зеленом зрну. Овде напомпњемо: да су за грашак боље млаке леје, т. ј. леје, које нису направљене од чпстог коњског ђубрета, него од мешавпне; коњског и говеђег ђубрета п шушња подједнако. Оваг:а мешавпна даје слабнју топлоту, која је за пзвођење раног грашка много подеснпја, јер грашак нпје тако осетљпв као пасуљ, али п за грашак мора леја бптп с поља добро обложена коњскпм ђубретом, да се од спољне зиме чува, јер ће онда грашак раније доспетп.
Најнижи грашак.
И доцпије, у месецу марту, можемо направитп леје од чистог говеђег ђубрета, у ком има доста сламе, па ћемо п пз таквпх леја опет пматп раније грашка, но-што може да доспе п најраиија сорта на пољу. За топлу леју можемо узети буди коју од ових сората: холандски ниски грвсаак (Hollandische Zwerg-