O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

84

рада. То је код извођења јагода у обичним топлим лејама врло потребно. Ми можемо, с пажњом, изводити рано јагоде, не само у тошшм лејама, него и у топдој соби на прозору, само је она произвбдња у топлој лејп много сигурнија с тога, што је у леји ваздух влажан, а у соби сув. Добар успех завпси много п од избора подесних сората. Сптне сорте није вредно неговати са толиким трудом, зато ћемо овде узетп само крупне сорте, које заслужују препоруке. Те су сорте: Ma,rguerite, у које бокор врло нпско расте; јагоде су крупне, обпчно ?0 —30 грама тешке, црвене, прп дну мало блеђе, са врло сочнпм, слатким и мприсним месом. Рађа добро. Teutonia, са свог нпског и збпјеног пораста, врло подесна сорта за гајење у топлој леји, род лако замеће и добро га одржава; јагоде су врло крупне, загасито-црвене, са чврстим, слатким, на Ананас миришљавим месом; једна од најранијпх сората за топлу леју. Thšodore Muliše са врло крупним, као крв црвенпм јагодама; месо је црвенкасто, чврсто, слатко п миришљиво. La Grosse Sucrše је једна од старијих, али врло добрих сората, са крупним, светло-црвеним јагодама. Са овом сортом најбоље сам пролазио, јер је најлакше заметала и добро одржавала јагоде. За доцнију

Margiierite.