Opštinske novine

Стр. 104

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

САОПШТЕЊЕ СУДА О СТУПАЊУ УРЕДБЕ О ОПШТИНСКОЈ ТРОШАРИНИ Поводом реформе коју Суд и Одбор Општине града Београда има намеру да проведе у својој општинској трошарини и предложи на одобрење и надлежним претпостављеним властима у циљу побољшања благостања и општих интереса својих грана и народа, појавило се и мишљење да ће нова тарифа у којој неће бити никаквих ставова за животне намирнице, за занатске и индустриске сировине и полупрерађевине, ступити на снагу већ 1 јануара 1931 године. На жалост, ни уз највеће настојање и напор све потребне законске предрадње за увођење у живот ове нове уредбе, неће моћи бити окончане још за извесно време, те је сасвим неоправдано очекивати да се цео тај посао обави раније и да нова уредба почне важити већ од 1 јануара. Према томе, упозорава се грађанство да су вести о ранијем ступању на снагу нове Уредбе неоправдане, али да ће Суд и Одбор учинити све са своје стране да оно што је потребно за ову реформу што пре спроведе и да на тај начин скине са својих грађана „један тежак терет који нарочито притискује слабије слојеве потрошача, поскупљујући продукционе трошкове, ометајући промет и осиромашујући народ на штету општих циљева државе и државне финансиске политике" како се то сасвим оправдано каже у једном службеном наређењу од 25 јануара 1929 године. Овом приликом скреће се пажња грађанству и на то, да, кад и ако све горње буде спроведено, ипак, не треба сматрати да је тиме потпуно слободно уношење намирница у варош без икаквих такса и без икакве санитетске контроле. На против, Суд је намеран

да задржи све друге таксе коЈе су се и до сада наплаћивале, па се имају и у будуће, приликом уноса у варош, наплаћивати, као што су: мерина, пијачарина, аренда и друго што има за циљ да уноснике робе изједначи у конкурентској способности са осталима. Тако исто неминовно се задржава санитетски преглед, нарочито меса и млека, који се има вршити при уношењу ових намирница. Из Суда Општине града Београда, 31 децембра 1930 године. НАРЕДБА О ПОДНОШЕЊУ ПЛАТНИХ ДНЕВНИЧАРСКИХ СПИСКОВА Наредба Господина Претседника београдске „општине ОБр. 18541 од 11-УШ-1930. год. не извршује се од стране појединих административних јединица општинских. Наредба гласи: „На основу чл. 103 Закона о општинама Наређујем: Да сва одељења и отсеци Општине београдске подносе спискове дневничара Привредно-финансијској дирекцији Општине града Београда сваког 12 и 27 у месецу. Ко од службеника уради противно овом наређењу, казнићу га у границама Статута, а казне ће му утицати и за унапређење". Да се не би морало реферисати о томе, молим да се у будуће уредно шаље поменути извештај на адресу Привредно-Финансијско Одељење (За ликвидацију) Општина Града Београда О. Ф. Бр. 6665. 12-ХП-1930. године Ц Директор Привредно-финансијског одељења,. ^ Др. Драг. Т. Ћулизибарић, с. р.

Службени огласш

ОГЛАС за истовар 30.000 тона угља из шлепова за потребе Дирекције трамваја и осветлења. Извештавају се заинтересовани да ће се на дан 21 јануара 1931 године у 11 часова пре подне одржати јавна усмена лицитација у Економату Београдске Општине Узун Миркова ул. бр. 1. Услови се могу добити у Економату Општине београдске Узун Миркова ул. бр. 1 сваког радног дана од 9—12 часова пре подне. Из канцеларије Економата Општине Београдске Е. Бр. 6881 од 27 децембра 1930 године.

ОГЛАС за оферталну лицитацију за набавку 33.600 метара каблова за потребе Дирекције трамваја и осветлења. На дан 5 јануара 1931. године у 11 часова пре подне, одржаће се у Економату Општине Београдске Узун Миркова ул. бр. 1 офертална лицитација за набавку 33.600 метара каблова за потребе Дирекције трамваја и осветлења. Услови се могу добити у Економату Општине Београдске сваког радног дана у времену канцеларијског рада. Из Економата Општине београдске Е. Бр. 5917 од 9 децембра 1930 године.

Власник: Општина Београдска. —

Уредник: Слободан Видаковић, референт за штампу ОГБ., Престолонасл. Петра 113 Штампа Графички уметнички завод „Планета"