Opštinske novine

Стр. 440 -

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

штине града Београда; међу њима шеф Хигијенског отсека; један претставник Хлебарског удружења и један преставник Радничке коморе. Претеедник комисије је претставник Управе града Београда; деловођа је шеф Хигијенског отсека Општине Београдске, који ће устројити и водити деловодник. Комисија подноси своје предлоге, ако су присуствовали најмање четири члана, међу којима мора бити претставник Управе града. Члан 50. Ни једна пекарница ни продавница хлеба, од дана ступања на снагу овог Правилника, не може бити отворена у атару ове општине, без дозволе Управника града Београда, а на предлог санитетско-техничке комисије. Члан 51. Молба за отварање пекарница и продавница хлеба подноси се Управи града Београда. који ће достављати санитетско-техничкој комисији на мишљење и извештај, односно предлог. Члан 52. По прегледу, комисија саставља записник о нађеном стању и подноси о томе изгештај са својим предлогом Управи града Београда.

Хигијенски отсек водиће списак новоотворених пекарница, са назначењем сопственика радње, датума комисијског прегледа и броја деловодног протокола санитетскотехничке комисије. Прелазна наређења Члан 53. Ова наредба ступа на снагу када буде објављена у „Службеним новинама", а обавезну снагу добија истога дана у погледу пекарских радњи које ће се тек отворити, а у погледу радњи које већ постоје, обавезну снагу добија на два месеца по обнародовању у „Службеним новинама" у свим својим одредбама, изузев одредаба чл. 2, 4, 13, 14, 24, 28, 29 другог става, 31, 43 и 48 које добијају обавезну снагу једну годину доцније, рачунајући од дана обнародовања. Казне Члан 54. Ко би поступио противно овој наредби казниће се новчано од 10—1.000 динара, а за случај неисплате новчане казне у остављеном року затвором од 1—20 дана. Управник града Београда, Ман. Лазаревић с. р.

СЛУЖБЕНЕ ВБСТИ:

Позив грађанству за уплату такса код Таксено-привредног отсека Општине града Београда — Узун Миркова бр. 1. Поједина лица запремају улице и уличне тротоаре: столовима, грађевинским материјалом, робом и другим, непријављујући за то запремање Таксено-привредном отсеку Општине града Београда, ради разреза и наплате таксе по ТБр. 369 и 397. таксене тарифе. Поред тога, дешава се још и то, да хотелијери, ресторатери и закупци осталих локала држе музичке групе, приређују концерте, забаве, преставе, часове играња, рвачке, боксерске утакмице и друге без претходне пријаве, неуплатившп предвиђену таксу по ТБр. 407. таксене тарифе. Приређивање претстава, забава и друго, сопственици односно закупци хотела, ресторана, кафана и механа несмеју дозвољавати никоме, док приређивачи не покажу признаницу о уплаћеној такси код овога отсека; у противном случају наплата ове таксе тражиће се од сопственика, односно закупца локала у коме буде приређен на који од горе поменутих концерата, забава, претстава и томе слично. Како се овакав поступак — непријављи-

вање противи постојећим законским одредбзма, и, на тај начин, очигледно штете интереси Општине, која за регулисање својих обавеза за потребе грађанства и уређење Београда готово највећим делом црпи своје приходе путем наплате таксе, то се овим скреће пажња свима лицима, која су позвана сама џаконским прописима на пријаву и уплату општинске таксе да за сваки напред наведени случај благовремено поднесе пријаве ради разреза и наплате таксе. Тако исто се позивају да поднесу потребне одјаве о престанку било заузећа или музике, како би се отворене партије могле затворити, да се не би разрезана такса и даље водила на дугу и на тај начин излагали излишним трошковима. Све напред наведено важи и за таксене обвезнике за истицање и држање фирми по ТБр. 404. таксене тарифе, с тим, да су они дужни поред пријаве о истицању фирме подносити и одјаве на случај престанка фирме, као и извештај о свакој промени, на случај пресељавања из радње, из једног у други локал и уступање радње другоме лицу. Формулари за пријаву фирме како за ову, тако и за раније године издаје Таксенопривредни отсек без наплате ма какве таксе.