Opštinske novine
С тр. 492 тровић који је у подизање кланице уложио највише труда, много воље и одушевљења, провео је новинаре кроз сва одељења, јасно предочавајући будући рад Кланице. Нова београдска кланица, подигнута на најмодернијој основи претставља један огроман плус у савременом напретку престонице, један снажан корак у свима правцима њеног развитка, а нарочито у здравственом. Неоспорно је да ће она у потпуно-
- - ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ свиња, што код других кланица у свету не постоји. Затим музеј меса и ретко уређену лабораторију. Чистоћа у новој кланици биће јединствена: поступак око клања стоке заснован је на строго хигијенској бази, а за кланично особље израђена су купатила, клозети и гардеробе и на поступак око одржавања чистоће обратиће се велика пажња. Крв од заклане стоке неће више пропа-
Но&а ћланица : оделење за ћлање ситне стоће
сти одговорити своме задатку; гаранцију нам за то даје њен одлично смишљен и заиста мајсторски уређај, њене савршено најновије машинерије, и најзад воља њених ствараоца, са којом по довршеном делу улазе у рад... Трансформација бившег Сточног Трга у нову кланицу дала је најпозитивније резултате који су се могли очекивати. Пошто су искоришћене постојеће зграде и пошто је велика хала са површином од 2500 кв. м. адаптирана, дограђене су још друге потребне зграде и добила се данашња модерна кланица која не заостаје ни најмање за осталим велеградским кланицама, и која, што није без значаја споменути, има и једну новину: у одељењу у коме се кољу свиње, уведена је и инсталација за шурење
дати као до сада, него ће се хватати у нарочите судове, тако да ће моћи бити искоришћена у индустриске сврхе; на тај начин створен је један леп приход Општини, до сада неискоришћен. Главна кланична зграда подељена је на три дела: на одељење за клање ситне стоке и мале телади, на одељење за крупну стоку, и најзад, на одељење за клање свиња. Површина одељења за клање ситне стоке износи 780 кв. м. У овом одељењу су монтиране 680 кука за прихваћање заклане стоке; ове куке монтиране су на 210 метара гвоздених носача. Месо од заклане стоке веша се о куке и транспортује специјалним колосеком у предхладњачу. Приликом транспортовања месо прелази преко једне ваге,