Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ
Стр. 1369
»
Ц Е Н А
В Р С Т А
Мера
од
до
дин.
дин.
Восак . Пекмез Свеће воштане „ старинске .... „ парафинске . . . Сапун за прање .... Шпиритус рафиниран . . „ за гориво . . Петролеј-гас ...... Бензин ...
1 кгр. » » » » » 1 лит. » »
_ 10 32 18 8 51.50 10 7 7
20 36 20 14 54 14 7 8
Гориво
Угљен дрвени „ мрки и лигнит Угљен камени . ... Дрва грабова „ букова церова ...... „ јасенова „ растова
1 кгр. 100 „ » т :! » . » V »
2 50 130 110 110 100 100
4 75 160 160 140 140 140
Живина и јаја
Кокоши Ћурке Гуске Патке • • Јаја
1 ком » » " » ~ »
12.25 20 18.25 12 0.82
20 46.25 33.75 20 1.27
Стока
Волови Краве
1 ком »
1875 1750
4250 4500
Ц Е Н А
В Р С Т А
Мера
од
до
дин.
ДИН.
Телад ...
1 ком
«187.50
425
Коњи
»
500
3750
Ждребад
»
—
—
Свиње угојене
»
700
1550
„ мршаве
»
340
650
Прасад до 10 кгр. . . .
»
49
85
Овце
»
157.50
262.50
Овнови
175
300
Козе
150
400
Јарчеви
»
187.50
400
Јагањци
»
70
112.50
Јарићи
»
57.50
92.40
Сточна храна
Сено
100 кг.
83.75
102.50
Слама
»
27.50
32.40
Пића
Пиво домаће
1 лит.
7
8
Вино црно обично • • •
V
8
10
„ бело
»
8
10
„ боље старо ....
»
10
15
Шљивовица мека • • • •
»
12
20
„ • љута • • • •
»
21
34
Комовица мека
13
20
љута
»
23
34
Наднице
Надничара
1 над.
40
40
Копача
30
50
Зидара
»
30
50
Од поврћа су у пуном јеку сезоне: пасуљ, кромпир, црни и прази лук, шаргарепа, сладак купус, кељ, келераба, карфијол и зелен за супу; а од воћа: јабуке, крушке, грожђе, дуње и ораси,Места одакле се побројане животне намирнице (поврће и воће) довозе јесу: за пасуљ: Бачка, Градиште, околина Тетова и околна села око Београда; за кромпир: Лесковац, Печењевац, Траперско (Словеначка), Птуј, Чаковац итд.; за црни и прази лук: Околина Панчева и из јужних крајева; за шаргарепу, сладак купус, кељ, келерабу, карфијол и зелен за супу: околина Београда, Зе-
мун, Панчево, Бачка — Футог, Опаљ, Борча, Алексинац и др.; грожђе се довози већином из Смедерева, Гроцке, Новог Сада, Сремских Карловаца, Жупе и околних села око> Београда; јабуке и крушке из Пожеге Ужичке, Краљева, Чачка и др. места али у мањој количини; дуње се довозе из унутрашњости као и ораси — Босна, Пожега Ужичка, Чачак, јужни крајеви. Црвени и плави патлиџан, паприка, боранија, спанаћ и грашак у зрну као и шл>иве су на измаку сезоне — у опадању, са знатно повећаном пијачном ценом.