Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 1369

»

Ц Е Н А

В Р С Т А

Мера

од

до

дин.

дин.

Восак . Пекмез Свеће воштане „ старинске .... „ парафинске . . . Сапун за прање .... Шпиритус рафиниран . . „ за гориво . . Петролеј-гас ...... Бензин ...

1 кгр. » » » » » 1 лит. » »

_ 10 32 18 8 51.50 10 7 7

20 36 20 14 54 14 7 8

Гориво

Угљен дрвени „ мрки и лигнит Угљен камени . ... Дрва грабова „ букова церова ...... „ јасенова „ растова

1 кгр. 100 „ » т :! » . » V »

2 50 130 110 110 100 100

4 75 160 160 140 140 140

Живина и јаја

Кокоши Ћурке Гуске Патке • • Јаја

1 ком » » " » ~ »

12.25 20 18.25 12 0.82

20 46.25 33.75 20 1.27

Стока

Волови Краве

1 ком »

1875 1750

4250 4500

Ц Е Н А

В Р С Т А

Мера

од

до

дин.

ДИН.

Телад ...

1 ком

«187.50

425

Коњи

»

500

3750

Ждребад

»

Свиње угојене

»

700

1550

„ мршаве

»

340

650

Прасад до 10 кгр. . . .

»

49

85

Овце

»

157.50

262.50

Овнови

175

300

Козе

150

400

Јарчеви

»

187.50

400

Јагањци

»

70

112.50

Јарићи

»

57.50

92.40

Сточна храна

Сено

100 кг.

83.75

102.50

Слама

»

27.50

32.40

Пића

Пиво домаће

1 лит.

7

8

Вино црно обично • • •

V

8

10

„ бело

»

8

10

„ боље старо ....

»

10

15

Шљивовица мека • • • •

»

12

20

„ • љута • • • •

»

21

34

Комовица мека

13

20

љута

»

23

34

Наднице

Надничара

1 над.

40

40

Копача

30

50

Зидара

»

30

50

Од поврћа су у пуном јеку сезоне: пасуљ, кромпир, црни и прази лук, шаргарепа, сладак купус, кељ, келераба, карфијол и зелен за супу; а од воћа: јабуке, крушке, грожђе, дуње и ораси,Места одакле се побројане животне намирнице (поврће и воће) довозе јесу: за пасуљ: Бачка, Градиште, околина Тетова и околна села око Београда; за кромпир: Лесковац, Печењевац, Траперско (Словеначка), Птуј, Чаковац итд.; за црни и прази лук: Околина Панчева и из јужних крајева; за шаргарепу, сладак купус, кељ, келерабу, карфијол и зелен за супу: околина Београда, Зе-

мун, Панчево, Бачка — Футог, Опаљ, Борча, Алексинац и др.; грожђе се довози већином из Смедерева, Гроцке, Новог Сада, Сремских Карловаца, Жупе и околних села око> Београда; јабуке и крушке из Пожеге Ужичке, Краљева, Чачка и др. места али у мањој количини; дуње се довозе из унутрашњости као и ораси — Босна, Пожега Ужичка, Чачак, јужни крајеви. Црвени и плави патлиџан, паприка, боранија, спанаћ и грашак у зрну као и шл>иве су на измаку сезоне — у опадању, са знатно повећаном пијачном ценом.