Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ ' - ' _:ГГ : • ' " „Г- Стр. 47

гласи: други је Београд), престоница краљева Ердеља, који је потчињен Османлијама. Један је опет близу Будима, удаљен два конака од немачке престонице, наш Столни Београд. Најзад је овај Београд који се за разлику од свију других Београда зове „Дунавски Београд", који је седиште смедеревског санџак бега. Тако је то велика варош да се описати не може. Земљиште града Београда. — Лежи на узвишеном земљишту. Налази се на врху једног каменог рта, на месту где се састају Сава и Дунав- Река Сава сакупља воду на југу чак са крајина Босне, Хрватске и Славоније, па из Санџака: Крка, Бихаћа, Корпе 19 ) Костајнице, и од градова: Удине, Лике, Цернице 20 ), и са планина: Галба 21 ) и Дудушке'"), даље из планина земаља: Везир Огли 23 ), Јеђан Огли 24 ) и Надаж Огли 25 ). Испред града Лерче 20 ) улива се у реку Врну 27 ). И ова река скупља воде које се стачу са планина санџака херцеговачког, на крајини босанској, са планине Чемерна, са Загора, са планина Улук. У Фочи спаја се са реком Тихотина 28 ), протиче поред вароши: Устиколине, босанског Вишеграда, Сребрннце, Ваљева и још пуко других села и вароши. После тога протиче испред града Зв^рника, вароши Бељине и ту се река Дрина улива у ову Саву. Поставши велика као море, протиче поред града Богурделена**) па затим ударајући у београдску тврђаву султана Сулејмана, која се налази на рту доњега града, улива се у велику реку Дунав. Град вароши Београда као и сама варош подигнути су на једном високом каменом рту који се налази између ових двеју река .. . Облик града Београда. — Ова лепо саграђена тврђава пуна дивоте, налази се на обалама река Саве и Дунава. Утврђење је од девет појаса тврдих, бесконачних бедема, којима нема равних, а разнолико су испреграђивани. Са најнижег дела утврђења и најјачи стрелци, кад би свом снагом запели и бацили своја копља да полете, тешко да би до унутрашњости града могли добацити. Толико је у овој тврђави висок горњи, унутрашњи град 29 ). Око овог града ни са које стране нема ниједног положаја који би над њим доминирао. Тако је то једно јако утврђење, прави драги камен од тврђаве!

19 ) Погрешно можда место Крупа. 40 ) Написано Черниџа. 21 ) Написано тако може бити место Габела. '") Од тал. (е&езсо немачки, Немачка. г> ) Тако написано место Зрин Огли. "''') Погрешно штампано место БаЋан Огли. ~ а ) У половини 16. в. био је, т оред Андг ије Батори, Тома Надажди главни заповедник угарске војске. м ) Погрешно штампано место Рача. О Рачи види Годишњииу Н. Чуиића, књ. XXXI, стр. 266, нап. 30. г ~) Штампано тако место 11рин. Ирина. 28 ) Погрешно штампано место Ћехошина. **) Шабац.

Укупно има свуд унаоколо деветоструке преграде, а израђено је на петоугаоној основици. У обиму има 5100 корака. На угловима деветоструких градских бедема има укупно 116 кула. На бедемима градским има 5060 зубаца 30 ). Осим тога постоји и доњи град. Кад је град овај опседао Ебул Фетих, овога доњега града није било, него је било једна тескобна варош поред реке Дунава. Чим се султан Мехмед, не освојивши град, вратио, овај доњи град је из основа нов саградио краљ по имену Силагош и на тај начин Београд је још већма утврђен. Ово доње утврђење има четири реда ниских али јаких бедема се преградама, украшених са четири масивне гвоздене капије, искићене тврдим кулама: капија „барутана", капија великог пристаништа 31 ), капија малог пристаништа 32 ) и мала тајна капија (угрун) :|:1 ). У доњем граду четири оделења међусобом комуницирају кроз поједина унутрашња врата. У ова четири одељка доњега града има укупно 400 високих и ниских ћерамидом покривених кућа, без вртова и воћњака. У овом делу града има пет џамија. Џамија султана Сулејмана хана покривена је оловом, па затим ту су још џамије: Хаџи Велијина џамија, мала Хаџи Велијина џамија и још једна џамија Сулејмана хана. Ту има још: један хамам Сулејмана хана, затим ћерана 34 ), барутана 35 ) и ковница новца (тарапана). Велика тврђава Сулејмана хана налази се у овом доњем граду. Изван града, поред реке Дунава, има једно велико пристаниште 30 ). У њему могу да се сместе до 50 „транса" званих бродова. Царски ђумрук налази се испред овога града а поред саме реке Дунава. Горњи, унутрашњи, град. — И овај град има исто тако четири капије. На источној страни је Сахат капија, којом се саобраћа са доњом вароши 37 ). Овде има једна сахат кула. Звук њеног звона чује се са даљине од једног конака, чак тамо преко Саве! Са угла ове сахат куле силази се у доњи град код доње казанџиске чаршије у вароши. Тајна (угрун) капија, која се отвара у источном правцу, гвоздена је капија на главном путу. Одатле се у западном правцу силази на реку Саву. Ка југу води пут кроз малу гвоздену капију која је затворена. Крозједну се капију силази и у Доњи град. Мала капија на басамацима окренута је северу. У овом унутрашњем граду има укупно 200 кућа, али и овде има једна џамија Сулејмана хана, а покривена је модрим (сивим) оловом-

29 ) Тур. ич кал'а. 30 ) Франц. сгепеаи. 31 ) Тур. искеле-и-кебир. :,2 ј Тур. искеле-и-сагир. 33 ) Угрун тајни, сакривен. 3 *) Перс. куор-хонерадионица, млекаџиница; јавна кућа. 3> ) Место где се израђује или где се чува барут. 36 ) Тур. лиман-и-азим. 37 ) Тур. ашаги шехер.