Opštinske novine

Стр. 156

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Американац, због своје крајње несебичности и искрености намера, већ исто тако, широм света, као највећи у историји заштитник тог духа слободе који може да буде изражен у једној реченици: Принцип слободе без необузданости и једнакости без повреда. Када је г. Принс завршио свој говор, дворана Коларчевог универзитета забрујала је дугим пљеском одобравања, честитања и пријатељске љубаве Београда према званичном преставнику Америке и своме драгом пријатељу г. Принсу.

Група гостију на чајанци, коју је амерички посланик г. Принс приредио у част 200-годишњице од рођења Ђорђа Вашингтона

После говора америчког посланика г. Принса, оркестар Краљеве Гарде под дирегенством г. Покорног вратио нас је ВашинТтоновим маршем у времена Вашингтонових армија за слободу. Музика је била одлична, и г. Покорни добио је заслужену похвалу. УЛИЦА ЂОРЂА ВАШИНГТОНА Пошто се умирио аплауз музици, претседник г. Нешић понова је заузео своје место за говорницом и прочитао је ово решење Суда Општ. града Београда: На основу чл. 91. и 97. Закона о општинама, чл. 3. и 2. Закона о изменама и допунама у Закону о општинама, од 12. II. и 11. III. 1929. г. и овлашћења Општинског одбора од 15-11-932. год. Суд општине града Београда РЕШАВА: Да се предложи општинском Одбору, да се у спомен 200-годишњице од рођења Ђорђа Вашингтона, првог претседника Сједињених

америчких држава, једна улица у Београду назове његовим именом. Досадашња ул. Видинска од данас ће се звати улица Ђорђа Вашингтона. Решено у Суду Општине Београдске 22. фебруара 1932. год. Претседник Општине Београдске Милан Нешић, с. р. Потпретседник Општине Београдске Никола Крстић, с. р. заступник потпредседника кмет-правник Исидор А. Протић, с. р. И ова одлука поздрављена је одушевљеним одобравањем. ЈУГОСЛОВЕНСКИ МАРШ Г. ПРИНСА Пред крај седнице оркестар Краљеве Гарде дао је аудицију Југословенског марша, кога је компоновао баш сам Амерички посланик г. Принс. Композиција нас је одушевила и слушаоци су се једним дугим аплаузом захвалили композитору г. Принсу. Како је тиме програм ове свечане комеморатитвне седнице био исцрпљен, претседник г. Нешић закључио ју је овим речима: — Захваљујући најтоплије на првом месту Њ. В. Краљу; затим свима врпо поштованим претставницима акредитованих земаља на нашем Двору, као и свима Вама Југословенским претставницима и народа, и власти и установа, на овом бројном учешћу које, изразитије од сваке речи, говори о Вашем изванредном схваћеном значају данашње прославе, ја имам особиту част изјавити да ,/е свечана седница закључена. Тиме је ова манифестација југословенско-америчког при.јател^ства завршена. ТЕЛЕГРАМ ПРЕТСЕДНИКА БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНЕ АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ Поводом прославе 200-годишњице рођења првог претседника Сједињених Држава Америке, Ђорђа Вашингтона, претседник Београдске општине, инж. г. Милан Нешић упу тио је следећи телеграм Американском кон гресу у Вашингтону: „После свечане комеморативне седнице, одржан.е у славу бесмртног Вашингтона, поводом 200-годишњице његовог рођења, стало ми је веома да уверим Конгрес у дубоко поштовање и братство по родољубљу, који дођоше до једнодушног изражаја на овој седници ".