Opštinske novine

Стр. 318

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

сини или су се чак и повећале. У Загребу има неколико еклатантних примера о томе. Да би се ово боље уочило нужан је један опшги познати приказ цена. VI ЦЕНЕ У ПРОШЛОЈ И ПРЕТПРОШЛОЈ ГОД. Прошлогодишње цене млека биле су исте на крају године према оним на крају претпрошле, и веће од цена у току саме те године. Јели онда чудо што је потрошња млека у Загребу опала за 25,32%?! Та појава је утолико гора кад се зна, да је свеопшта потрошња свих осталих артикла повећана у истом времену за 27,46% . . . Ову појаву је коментарисао један угледан економски Загребачки дневник још у половини прошле године, и покушавао да је Табела бр. 5.

Кретање цена на загребачкој пијаци

к ' -

1930 г. 1931 г. 1930 г.

1931 г

В Р С Т Е:

О. 03

а> О К ^ * ЕГ

Збир

Збир

про-

про-

цена

цена

центи

центи

1. Млеко*)

литар

3.25

3.25

100

100%

2. Млечни производиз) . .

8

8 кгр.

228.50

198.—

100

78.80

3. Говеђиназ)

3

103,—

75.-

100

72.81

4. Поврће

9

9 кгр.

49.16

49.59

100

100.87

5. Риба речна

18

18 .

426.-

386.50

100

90.61

6. „ морска

10

10 .

335,-

326.-

100

97.31

7. Ракови

комад

1.50

0.87

100

58.-

8. Телет., свињ., лрј, маст . 9, Живина жива 10. „ заклана....

9

9 кгр.

174,-

127.91

100

73.51

9

9 ком,

446,-

387.-

100

86.77

8

8 кгр.

204,—

141,-

100

69.11

11. Јаја

2

2 ком.

2.24

1.99

100

88.83

12. Колонијал

11

к. и л.

314.50

305.07

100

97,—

13. Шећер

3

15 кгр.

195.75

202.50

100

103.44

14. Дивљач

8

8к. и к.

243.50

203 -

100

83.36

15. Дрво за огрев*) ....

2

кубак

340,-

258.50

100

76.03

16. Угаљ камени

1

тона

625,-

530,-

100

84.80

3 б и р :

|зб91.40 3196.18

100%

86.58

објасни једним прилично наивним разлогом. Тамо је написано и ово: ,.Да је понуда ^лека слабија, а млечних производа јача разлог је тај, што млеко услед велике врућине није толико подеоно за транепортовање односно, што се мора остатак непродатог млека брзо претварати у млечне производе". Пре свега, приметити треба, да април и мај нису врели месеци у нашем поднебљу горњи напис се односио изриком на стање у другом тром>есечју пр. године — и да врућина уопште не утиче на потребу за конзумирање млека.

1) Цена крајем 1930 и 1931 године. 2) Цена крајем 1930 и 1931 године. 3) Цене до аввуста 1931, а после су оборене. 4) Цене оборене интервенцијом Општине. =) Цеце оборене интервенцијом Општине.

У Београду је била потрошња млека у 1929 год. по месецима: јануар—децембар: 787.867; 1,029.177; 1,461.372; 1,527.267; 1,890.570; 1,486.901; 1,878.967; 1,211.458; 1,049.850; 1,215.770; 985.860; 1,669.158 = 16,194.217 литара. Међутим, има ипак једно објашњење: оно је заједничко за умањену потрошњу млека у Загребу и за цене које му тамо важе. Загрепчани се не снабдевају млеком непосредно од продуцената; они им лиферују у априлу, мају и јуну само 3% укупне потрошње млека, а за 97% су везани да се снабдевају код разних млекара. Ова млекарства држе конзумну трговину Загреба и они одмеравају понуду млека у граду. Није Загреб могао подбацити 25% у потрошњи млека ако ту није било недозвољених манипулација код понуде. Ми смо у напред цитираном изватку, из поменутог Загребачког дневника, намерно подвукли речи: понуда и остатак. Из података табеле бр. 5, види се да је цена млека у Загребу била почела да пада баш у прошло.ј години: читавих 12,27%, од цена на кра.ју 1930 године, па су се до краја године подигле и ојачале изнад просечних. Ово је наступило услед отпора Млекарства, чије су радње бациле млечну сировину у продукцију масла и сира. Тако је вештачки умањена понуда млека, а увећана понуда млечних продуката, који могу да маневришу са ценама, јер су постојанија у издржљивости. Овај моменат потврђује наше схватање, да је сама комунална интервенција у области цена једна. недовољна мера, коју треба сукцесивним развитком комуналне апровизације употпунити. Без апровизације може се скоро увек ограничавати понуда, и тиме гајити тенденци.је високих цена. Уосталом, хлебарски случај је то у Загребу такође показао. Опште индексно опадање цена у Загребу у прошлој, према претпрошлој години, било је као 13.42%. То је мало кад се зна како је опште падање цена код нас и на страни. Али, како би тек било да није постојала позната интервенција?! Овај процент појевтињавања код израђених врста био би већи, да нису некоји артикли поскупели: шећер за 3.44; повоће за 0,87% ..." Ипак се види, да је повећање потрошње у процентима два пута веће од процента опадања цена. Да ли се овај феномен може објаснити цео адекватним повећањем Загребачког становништва у истој години? О томе би нам