Opštinske novine

Стр. 814

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Нови кмет-правник Општине града Београда г. Дооривоте Вујић

— Постављење нових одборника 0. г. Београда

На место бившег кмета-правника Општине града Београда г. Јована Јовића, постављен је нови кмет-правник г. Добривоје Вујић, београдски адвокат и досадашњи одборник Београдске општине, који је примио дужност 29 децембра. Г. Добривоје Вујић рођен је у Сталаћу 1899 године, од оца земљорадника. У родном месту завршио је основну школу, а затим се уписао у гимназију у Крушевцу, где је пре рата завршио четири разреда.

Г. Добривоје Вујић, нови кмет-правник Београдске општине

гове материјалне околности биле су врло тешке. Од куће није могао да добија никакву помоћ. Легао је сам на рад и сам је зарађивао за живот. То га није спречило да похађа Универзитет и да прописно полаже своје испите, тако да је положио дипломски испит на Правном факултету у марту месецу 1924 године. После тога ступио је одмах у државну службу као судски писар и провео четири године на раду по судовима у Београду. Радио је у више крупних парница и стекао добро правничко искуство, које му је омогућило да успешно положи судијско-адвокатски испит. Решио се за слободну правничку професију и отворио у Београду адвокатску канцеларију. Још на Универзитету, као студент, г. Вујић интересовао се за јаван живот и политичке проблеме. Припадао је Универзитетској радикалној омладини. У три маха био је члан управног одбора и секретар радикалне омладине, а у два маха биран је за првог потпретседника клуба радикалне омладине. Доцније је изабран за секретара Ширег главног одбора радикалне странке. Као први потпретседник радикалног пододбора за шесто гласачко место постао је члан Месног одбора странке у Београду. После историјског датума 6 јануара г. Вујић није се више бавио политиком. Посветио се потпуно свом адвокатском послу, а поред тога занимао се комуналним проблемима. Приликом 'последње промене Општинске управе и Одбора постављен је за општинског одборника, а сада за кмета-правника Општине београдске.

Кад је р.ат букнуо, г. Вујић је био још врло млад, да би могао да крене у бежанију. Али, ма да је имао свега петнаест година, у почетку бугарске окупације одмах је одлучно манифестовао своје патриотске осећаје. Као последица наступило је његово интернирање у Бугарску. У Бугарској провео је у ропству две године, прелазећи више пута из места у место. Тако је обишао разна места у Бугарској, изложен најтежим приликама. Успео је ипак да сачека конац рата и тада се вратио у Крушевац, где је одмах легао на посао да накнади изгубљено време школовања, и већ школске 1919—20 године положио је матуру у Крушевачкој гимназији. После матуре г. Вујић долази у Београд, да настави школовање на Универзитету. Ње-

НОВИ ОДБОРНИЦИ О. Г. БЕОГРАДА Решењем Г. Министра унутрашњих послова разрешени су одборничке дужности г. г. Добривоје Вујић, адвокат, Драгиша Јосиповић инжињер; Драгољуб Лазић, дрогериста; Д-р Милан Ст. Протић, директор Народне банке; Шалом Русо., секретар Врховног рабината и Влада Штерић, бравар. На њихова места за одборнике Општине града Београда, постављени су г. г. Бранко Старчевић, трг.; Самуило Демајо, адвокат; Миливоје Живковић, чин. Народне банке; Менахем Коен, трг.; Живко Константиновић, Јован Павићевић, трговац; и Петар Терзић, трговац.