Opštinske novine

Стр. 146 '■ гло ставило у службу подизања и учвршћивања што је пзгубљено дугим временом страдања и надчовечанског стрпљења. Свуда видите и осећате немир, амбицију стварања, напоре за бујаћ живот. Град, земља и народ будућности. Београд, који је био мозак и дух српски, постаје југословенски, и тако је град будућности. Заволео сам овај град и тешког срца ћу се са њиме растати. Заволео сам град, оно што

Улица Милоша Великог

је у њему репрезентативио и модерно, али још више оно, што је стварно српско и југословенско. Волим београдско позоритше, његову оперу, посећујем све то у чему се појављује српска и југословенска душа и све што је мени управо зато неизмерно мило и драгоцено. Шетам се тако радо улицама овог града и уистини сам срећан што сам у главном граду народа, кога сам од детињства обожавао.

— ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ Околина Београда. Над Дунавом и Савом равница плодна, али без привлачних слика; на југу вароши таласасти пејсаж са шумама. На.јближе излетничко место је брег Авала, са којег се простире диван изглед на прави српски пејсаж а увече на заиста чаробно осветљени Београд. На исток се иде лађом до Панчева или још даље до Смедерева, лађом или друмом уз дунавску обалу кроз винограде. Смедерево је центар винарске задруге, град са огромном руином утврђења на самој обали Дунава. Погледате ли пејсаж и источно од Београда, васкрсавају вам опет у мислима безбројни бојеви које су синови овога народа морали на том месту водити за турског времена као и после за време Светског рата. Осећањима пријатељства, које гајимо према југословенском народу, овде се придружује и дубоко, топло саучешће са патњама у прошлости, дивљење према његовом јунаштву и надама за будућност. Пејсаж, који се ту простире пред вама, има у себи нечег незавршеног, као сировог. Осећате да се ту нешто дешава, да се ту нешто ствара, што ће вас једном згранути а затим потпуно умирити, нешто што већ сада волите. Осећање сировости, које стичете ту на првим излазима, доцније све више нестаје а гледате ли тај крај југословенски изнова, испуниће вас он одједном впталним захтевом да и сами снажно мислите, осећате, радите и стварате. И враћате ли се у вече у Београд, ту у близини града поздрављају вас хиљаде треперећих светила. И цела јужна атмосфера изнад града као да ту трепери. И то у нама пробућује утисак беспрекидне делатности, утисак да то није град одмарања, него да се ту стално нешто ствара, нешто сазрева. Ствара се ту природном еволуцијом и без принуде нов југословенски дух, који ће бити благодет за Београд, за целу државу и цео народ.

Веодгас! Раг 1е М)ш§1те р1епЈро!епиаЈге с!е 1а КерићН^ие Тсћесо-51оуа^ие ргек с!е б. М. 1е Кој, б. Ехс. Кођег! РНес1ег

Раг се1 аг(:к1е ј "ах Гт1:еп11оп с1е гетрПг ип сЈеуоЈг епуегз ипе уШе с1апз 1ачие11е ј'аГ раззе ргез с1е 1го1з апз. РегзоппеПетеМ ј'а1те Вео§та<± Бе пот с1е 1а сарК;а1е Уои§о1ауе геуеШе сћег 1оиз 1ез 1:сћесоз1оуациез 1ез зоиуетгз 1ез р1из уЉ . Сћасип с1е поиз а еп(;епсћ1 раг1ег с1е Вео§гас! епсоге еп зоп еШапсе. Сћасип с1е поиз соппеззаИ ^ие^ие У1еП1е сћапзоп 1сћецие ои з1оуа^ие, чш ауаН роиг зије(; Вео§тас1 е1 гарре1аН зоп таг1уге репЉШ 1а 1угапте Ги^ие, е! сћасип де поиз соп1;етр1аП; Вео&гас! ауес ас1тЈга1;Јоп, сотте сарИа1е с1е 1а па^оп зегђе цш з'е(;аН Нђегее 31 уаШетеп!; с1е 1а с1от1па1;1оп Ги^ие, ГапсПз ^ие поиз еИопз а1огз 1оијоигз зоиз 1е јои§ е1гап^ег. Вео§гас1 а1огз

е!аП; роиг поиз 1е зутђо1е с1ез зоиГГгапсез с!е 1а гасе з1ауе, тајз аиззј 1е зутђо1е с1е 1а геззоигесПоп, с1е 1а Гогсе е! с1е ГезроП' Папз Гауетг. ЕГ, рагзиИе, аисип сЗе поиз пе роиуаП зе гарргосћег с1е Вео§гас1 запз ипе §гапс1е етоПоп. Бе Вео§гас1 сГаијогсГћш а, с1'аргез зез та1зопз, ип сагасГеге с1е уП1е сГОпепГ, та1з 1е те1ап§е с!ез Гурез 1и1 с1оппе ип сасћеГ зресха1 с1'ип гаге аГГгаИ. Се зе гетаг^ие Пе зиНе с'ез(; ипе тиШГисЈе с1ез ујза§'ез угаНпепГ ђеаих, ГиззеШ Пз тазсиПпз ои Гетттз. Би тотеп!; ^и'оп раг1е с!ез ћоттез, П ГаиГ асћтгег 1еиг соппа1ззапсе с1ез 1ап^иез еГгап§егез. Ргез^ие Гоиз -зауепГ, аи тотз, ипе 1ап§ие еГгап§еге, се цш ГасПНе 1е зејоиг с1апз сеГГе уП1е.