Opštinske novine

Стр. 622

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

и у нолитичким противницима својом мирољубивошћу стварао најпирјатније расположење, и било је случајева, да је покојни Витор уживао исту неподељену љубав како код при.јатеља, тако и код политичких противника. У својству Претседника Централног одбора Југословенске Националне странке за град Београд, опраштам се данас са покојним Витором Крстићем. Слава му. Мир пепелу његовом! Од Саборне цркве пратња је кренула улицом Кнез Михајловом. На Теразијама говорио је у име Општинске штедионице г. др. Драгољуб Новаковић. Он се опростио са покојником као претседником Штедионице и Заложног завода. Истакао је његове заслуге како на унапређењу Штедионице, тако и на обезбеђењу чиновништва. Краља Александра и Гробљанском улицом пратња је стигла до гробља. Ту је одржао говор у име чиновника Београдске општине г. Огњен Кузмановић, директор Техничке дирекције, који је рекао: Тужни зборе, Ретко је наћи човека способнијег и погоднијег за јавног функционера, специјално за општинског часника, него што је био покојни Витор Крстић. Он је умео да подеси понашање тако, да сви осете озбиљност посла, али у исто време и да у његовом ведром изразу и кретању нађу душевни ослонац. Праведност је била његова одлика, Није било жалбе на казну чиновника, коју није он до краја испитао у намери да се увери да дотичноме није неправда учињена. Финансије, тај најтежи ресор у данзшње време, биле су у његовој надлежности. Он се јуначки носио са тешкоћама, али су. ипак, ове тешкоће остављале трага на њему. У последње време се жлио да му тешкоће одовуда погоршавају здравствено стање. Али, каква је била та жалба: пуна здравог хумора и самопоуздања. Још млад човек, са већ стеченим великим искуством у комуналном раду и у опхођењу са људима, покојни Витор Крстић, својом смрћу чини општи велики губитак за друштво, а специјално за Београд и за општинску службу. У име службеника Општине београдске опраштам се са покојником: Његова успомена остаће светла у срцима нашим. Мир пепелу његову и слава му! Док је ковчег са гтосмртним остатцима спуштан у гроб, маса присутних испратила је поч. Витора Крстића последњим узвиком: — Слава му!

* * Почивши Витор Крстић рођен је 1883 године у Београду, у породици претседника општине Великог Градишта старога Драгутина Крстића. Гимиазију је учио у Крагујевцу и Београду, а Правини факултет у Београду. По свршеном правном факултету ступио је у полициску службу и био писар Среза коомајског, Лебана и Управе града Београда, одакле је 1912 год. унапређен за Среског »ачелника у Кривој Паланци, а 1913 год. за секретара Окружног наиелства у Скопљу. Из Сксшља долази за Среског начелника у Ђевђелију, где га је затекла евакуација и губитак отаџбине. У Солуну, за време изгнанства, поставља га Краљевска влада за помоћника шефа јавне безбедности. По ослобођењу и уједињењу био је прво срески начелник у Ђевђелији, па је заггим унапређен 1919 г. за окружног начелника Колашинског округа у Црној Гори, Исте године је унапређен за ииспектора Мин. унутрашњих дела односно шефа кабииета мииистара почив. Драшковића, Косте Тимотијевића и др. Кад је образована влада Парламентарне* заједнице, почив. Крстић унапређен је за ген. инспектора на Цетиње, и то за округе: Цетињски, Барски и Подгорички. Овај му је положај био дат у знак признања његовог оаличног познавања прилика у Црној Гори. Са овог положаја враћа се у Министарство унутрашњих дела, где је и пензионисан. По изласку из државне службе почив. Крстић сав се посвећује поред адвокатуре, и комуналној политици у Београду. На листи г. Др. Косте Куманудиа изабран је први пут за првог кмета правника 1926 год., на коме је положају остао до 1929 год. Указом Њ. В. Краља о-д 10 маја 1932 гад. почив. Витор Крстић постављен је за првог нотпретседника Београдске сепштине у данашњој општинској управи. У својој комуналној делатности, почив. Витор Крстић нарочито се посветио низу финансиских проблема муниципалне природе. Одличне правне спреме, рутиниран у питањима комуналних финаноија, почив. Крстић радио је неуморно као члан данашње општинске управе на сређивању финансија престоничке општине. На том тешком и напорном послу затекла га је и изненадна емрт од болести срца. Почивши Витор Крстић био је одушевљен и у питањима хуманог рада, кога је увек материјално помагао, раније као кмет правник О. г. Б. и сада као потпретседник О. г. Б. Инспирисан тим човекољубивим осећајима, он је V београдској Палилули основао Хумано друштва „Родитељека брига", чгајм је >и претседник био. У политичкам животу почив. Крстић учествовао је активно. Раније члан бив. Лемократске странке, он се изразито ангажовао за Југословенску националну етраку. За свој чиновнички, јавни и комунални рад био је одликован орденом Св. Саве III реда и Белим Орлом V реда и IV реда. Београдска општина, а преко ње и пео Београд, узвикује: Нека је слава Витору Крстићу!

Власник: Општина Београдска. — Уредник: Слободан Видаковић, референт за штампу ОГБ. Престолонаследника Петра 103 Државна штампарија Краљевине Југославије. — Београд